Ha teljesül a legrosszabb forgatókönyv, 10-15 éven belül vége lehet a balatoni fűzdőzésnek

Helyi hírek

A Balaton víz minőségé 10-15 év múlva annyira tönkre mehet, hogy lehetetlenné válhat benne a fürdőzés. Tóth Viktor a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa az InfoRádiónak számolt be, mi lehet a Balaton sorsa a jövőben.

A szakértő felhívta a figyelmet, a Balaton most 20 centiméterrel sekélyebb, mint fél évvel volt. A vízszint most 4 százalékkan van a maximális érték alatt.

Az elkövetkező hónapokban a megemelkedett hőmérsékletnek és az erős párolgásnak hatására a Balaton vízszintje 20-30 centiméterrel lejjebb fog kerülni.

A legpesszimistább eshetőség az, hogy 10-15 éven belül annyira elromlik a tó víz minősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Ehhez képest az optimista eshetőség, hogy több száz évre előre megoldódik a probléma azzal a vízháztartással. A probléma alapvetően az, hogy az utóbbi évtizedekben túlstabilizálták a Balaton vízszintjét.

Mint mondta a Tóth Viktor, ennek hátterében alapvetően gazdasági, turisztikai érdekek állnak, biológiailag ugyanis semmi sem indokolja.