Befejeződik a tavaszi vetés Zala megyében

Helyi hírek

Zala megyében a napokban befejeződik a tavaszi vetés a szántóföldeken. A kukorica 94 százalékát, míg a napraforgónak 87 százalékát vetették el. Szójából 7800 hektáron került földbe a mag – közölte Sabján Krisztián, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A tervek szerint 26 150 hektáron kukoricát, 9420 hektáron pedig napraforgót termelnek. A tavaszi árpát 1740 hektáron, a zabot 540 hektáron, a tavaszi búzát pedig 1020 hektáron vetették el. Az egyéb növények (lucerna, köles, pohánka, olajtök, cukorrépa, burgonya és a borsó) vetésterülete 2600 hektár.

Közel 50 ezer hektáron őszi vetésű növényeket (28 360 hektáron őszi búzát, 4860 hektáron őszi árpát, 340 hektáron rozst, 1440 hektáron tritikálét, 14 180 hektáron repcét) nevelnek – jelezte a megyei elnök.

Hozzátette: kora tavasszal a csapadékszegény időjárás miatt az őszi vetésű állomány 60-70 százalékát gyengének, közepesnek minősítették. Március közepétől a megyében jelentős mennyiségű csapadék hullott, emellett a hűvös idő is kedvezett a gabonának. Ennek eredményeként a növények megerősödtek, jelenleg kedvező termésre van kilátás.

A gazdálkodóknak a talajelőkészítési és a vetési munkák mellett a növényvédelmi munkákra is koncentrálniuk kell, az elvetett területeken mielőbb szeretnék elvégezni a megelőző gyomirtásokat. A csapadékos, meleg időjárás elősegíti a kalászosok gombabetegségeinek terjedését, ezért ezeken a területeken is szükség lesz a védekezésekre.