A Veszprémi Törvényszék csökkentette az ügyhátralékot az elmúlt évben

Helyi hírek

A Veszprémi Törvényszék minden, 2021-ben érkezett ügyet befejezett, sőt az ügyhátralékot is csökkenteni tudta 2,2 százalékkal – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökhelyettese kedden Veszprémben, az összbírói értekezlet előtt tartott sajtótájékoztatón.

Csillám Katalin azt mondta: a bíróság működéséről az ügyforgalmi adatok árulnak el a legtöbbet, vagyis az, hogy hány ügy érkezett, hányat fejeztek be és mennyi maradt folyamatban.

2021-ben összesen 30 322 peres és nemperes ügy érkezett Veszprém megye bíróságaira, 30 422 ügyet fejeztek be a bírák, így összesen 4536 ügy maradt folyamatban december 31-ére – ismertette.

Hozzátette, országosan általánosságban elmondható, hogy 2021-ben csökkent a beérkezett ügyek száma a bíróságokon, ezzel szemben Veszprémben 3,5 százalékkal növekedett.

Az OBH elnökhelyettese kiemelte: a gyorsaságon kívül az ítélkezés minősége is fontos szempont, a Veszprémi Törvényszéken “megalapozottan és időszerűen fejeződtek be az ügyek”.     A kétéven túl folyamatban lévő ügyek száma 36 százalékkal csökkent Veszprémben az előző évhez képest, míg országos viszonylatban 32 százalékkal – mondta.

Csillám Katalin beszélt arról is, hogy az Országos Bírósági Hivatal 2021-ben 145 millió forintot biztosított a Veszprémi Törvényszéket érintő beruházásokra.

Felidézte: tavaly a pandémia miatt az előző évhez képest kétszeresére nőtt a távmeghallgatások száma.

Némethné Szent-Gály Edit, a Veszprémi Törvényszék elnöke azt emelte ki, hogy az országban elsőként létrehozott balatonfüredi törvénykezési hely, amely a veszprémi járásbíróság kirendeltségeként működik, eddigi munkája alapján hatékonynak bizonyult.

Közölte: Balatonfüredre idén január óta 70 polgári peres ügy érkezett, 51 van folyamatban és 23 ki is van tűzve. Ezen kívül 10 magánvádas ügy és 27 szabálysértési ügy érkezett, ezekből 23-at befejeztek.

Balatonfüreden és a veszprémi járásbíróságon ügyfélbarát központot alakítottak ki az elmúlt évben – tette hozzá.

Kitért arra: az Országos Bírósági Hivataltól kapott támogatásból feldolgozzák a zirci járásbíróság történetét.

(MTI)