A Nyírség Táncegyüttes tagjai a húsvéti locsolkodás népszokását elevenítik meg a Sóstói Múzeumfaluban Nyíregyházán 2022. április 18-án. MTI/Balázs Attila

Skanzen-locsolkodás Sóstón, tojásfaállítás Oroson – így ünnepelte a húsvétot Nyíregyháza

Helyi hírek

A Nyírség Táncegyüttes tagjai a húsvéti locsolkodás népszokását elevenítették fel a Sóstói Múzeumfaluban.

Az eseményen korhű ruhákban mutatták be, hogyan zajlottak régen a húsvéti ünnepek. A lányok vödörből kaptak öntözést, de voltak, akik már haladtak a korral, és kölnit is használtak.

A múzeumban klasszikus húsvéti menüt is bemutattak, amiből természetesen nem hiányozhatott a sonka, a tojás és a szabolcsi pálinka sem.

Tojásfát díszítettek Oroson

Vasárnap délután színes húsvéti  programokkal várta az érdeklődőket az Orosért Közéleti Egyesület.

Idén volt a negyedik alkalom, hogy megrendezték a hagyományjellegű tojásfa díszítést.  Tavaly a Fő utcán lévő Emlékparkban került megrendezésre, ahol húsvéti locsolóverseket is hallhattak az érdeklődök.

Idén viszont a Meggyes és Élet utca elején lévő téren díszítették a fákat. Az érkező vendégek tovább díszitették az általuk hozott tojásokkal a fát. Kreatív asztal, élő nyuszi simogatás, csokitojás és csokinyuszi keresés is volt programjaink között. A közel 300 darab édesség teljes mértékben megtalálásra került, aminek a gyerekek nagyon örültek. Sonkát, kolbászt, tojást, üdítőitalt és kalácsot kínáltunk vendégeinknek. Minden segítőnknek, felajánlónak és a NYÍRVV Nonprofit Kft.-nek köszönjük a segítséget. Rendezvényünket a Nemzeti Együttműködési Alap is támogatta – tájékoztatta szerkesztőségünket Szécsiné Vera, az Orosért Közéleti Egyesület elnöke. – számolt be a nyiregyhaza.hu