Újraélesztést tanítottak Debrecen főterén

Helyi hírek

Szombaton délután  az újraélesztés menetét sajátíthatták el az érdeklődők a főtéren a Debreceni Mentőalapítvány útmutatásával – tette közzé az önkormányzat.

Balázs Ákos alpolgármester többek között elmondta: a mai esemény is az összefogás példája: a mentőalapítványé, a támogató vállalkozóké, a katasztrófavédelemé, a rendőrségé, s azoké a szervezeteké, melyek kapcsolatban állnak a mentőkkel. S annak a dolognak a fontosságát sem lehet elégszer hangsúlyozni, ami ennek a rendezvénynek a fő témája: ez az újraélesztés. Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy az ezzel kapcsolatos tudásunkra szükség lehet. De akkor is az első lépés: hívni a 112-es telefonszámot!

Az újraélesztés esetén a legfontosabb lépés a felismerés, hogy keringésmegállás történt, ezután kell mentőket hívni, majd elkezdeni a mellkaskompressziót – hívta fel a figyelmet Gyulyás Gábor, a Debreceni Mentőalapítvány kuratóriumi elnöke, aki szerint még mindig nagyon kevesen mernek újraélesztést végezni.

– Nagyon sokszor kapjuk a kérdést, hogy nem csinálta-e rosszul, csinálhatta volna esetleg jobban is, és ez nagyon nagy lelki terhet ró a hozzátartozókra egy sajnálatos esemény kapcsán. Mi azon szeretnénk segíteni, hogy az emberek merjenek újraéleszteni, ehhez pedig az kell, hogy gyakoroljanak – hangsúlyozta Gulyás Gábor.

A résztvevők a délután során a defibrillátoros újraélesztést is kipróbálhatták.