Billegő körzetek Hajdú-Biharban: hol érdemes még mozgósítania az ellenzéknek, és hol dőlhet hátra a Fidesz?

Helyi hírek

Egy nap van még a 2022-es országgyűlési választásig, lássuk, hogy áll a mandátumbecslés országosan és hajdú-bihari viszonylatban.

A taktikaiszavazas.hu számításai szerint nem lesz kétharmados Fidesz-többség, de a kormánypárt a választás esélyese. Országosan 117-81-re saccolják a mandátumok megoszlását a Fidesz javára.

Míg listán szűk 4 százalékos Fidesz-előnyt mértek az ellenzéki összefogással szemben (47,5 – 43,7), az egyéni körzetekben (köszönhetően jelentős részben az ésszerűtlen körzethatároknak) ennél nagyobb kormánypárti fölény várható: a Fidesz 69, az ellenzék 37 körzetet vihet el. Ami az egyéb pártokat illeti, a Mi Hazánk Mozgalom és a Kétfarkú Kutya Párt bőven megugorja majd az 1%-ot (így legalább négy évig jár majd nekik is az állami támogatás), de nem jutnak be a parlamentbe. A többiek együttesen sem érnek majd el egy százalékot sem.

Hajdú-Biharban is szorosabb eredmény várható, mint négy éve

A hat hajdú-bihari választókerület közül három tekinthető billegőnek (10 százaléknál kisebb a különbség a Fidesz és az ellenzéki összefogás jelöltje között).

Legkevésbé Kósa Lajos érezheti magát biztonságban, rá is kapcsolt rendesen a kampány hajrájában. Volt itt játszótéri rotációzás, haverkodás Liu Shaoanggal, közös fotó a polgármesterrel stb. Ellenfele, Varga Zoltán a kampány utolsó heteiben Kósa Lajos baklövéseire és el nem végzett feladataira igyekezett ráirányítani a figyelmet. Dobrev Klára jelenlétét valószínűleg elnézték neki a nem DK-s érzelmű ellenzékiek, Gyurcsány Ferenc debreceni szereplése viszont nem biztos, hogy jót tett a kampányának.

2018-ban Kósa Lajos 47,36%-kal nyert, ez több mint 2 százalékkal alacsonyabb volt, mint a Fidesz országos listás eredménye (49,7%).

Jelen állás szerint Kósa négy százalékkal vezethet a DK-s Varga Zoltán előtt:

HAJDÚ-BIHAR 1.

Kósa Lajos 48.89%
Varga Zoltán (DK) 44.53%
Mi Hazánk 3.69%
MKKP 2.01%

Rezeghet a léc Pósán Lászlónak is, aki az elmúlt hetekben bőven adott muníciót a nem kormányszócsőként funkcionáló sajtótermékeknek a Kósáéhoz képest meglehetősen amatőrnek tűnő kommunikációjával, félreértelmezhető, vagy totálisan védhetetlen mondataival. Ilyen volt az euró elleni kirohanása, vagy az, hogy a “baloldalnak” nevezett ellenzék debreceni fiatalokat akar háborúba küldeni. Mándi László, Pósán ellenzéki kihívója igen szorgalmasan termelte a Facebook-posztokat, az egyetem vezetőségébe is rúgott egy jókorát, és kapott segítséget pártelnökétől, Donáth Annától is.

2018-ban Pósán László 49,4%-kal nyert, ez majdnem elérte a Fidesz országos listás eredményét (49,7%).

Április 1-jén 7 százalékos különbséget mértek a két jelölt között Pósán László javára:

HAJDÚ-BIHAR 2.

Pósán László, dr.  53.07%
Mándi László (Momentum) 45.95%
Mi Hazánk 0%
MKKP 0%

A Hajdúböszörmény központú 6-os számú választókerületben történhet még meglepetés, itt Hegedüs Péter, Balmazújváros polgármestere vív majd élet-halál harcot a fideszes Tiba Istvánnal. A februári felmérés kevesebb mint 6 százalékos különbséget mért Tiba javára, most viszont 7,3 százalákkal vezethet a fideszes jelölt. Tiba István kampányát többek között Bagdy Emőke is megtolta, Hegedüs pedig nekünk is elmesélte, miért lenne szerinte fontos leváltani a körzet fideszes kiskirályát.

Tiba István 2018-ban 48,91 százalékkal nyert.

A becsült állás:

HAJDÚ-BIHAR 6.

Tiba István, dr. 51.16%
Hegedüs Péter  43.58%
Mi Hazánk 3.89%
MKKP 0%

A Hajdúszoboszló központú, Püspökladányt és a Sárrétet is magába foglaló 5-ös számú választókerületben már nagy meglepetés lenne, ha Kiss László ki tudná ütni pozíciójából a fideszes Bodó Sándort. Bodó – aki államtitkárként is funkcionál – 2018-ban fölényesen, 51,58 százalékkal győzött, majdnem két százalékot verve a Fidesz országos eredményére.

Pofátlanul nyomul a Fidesz a földesi népkonyhán – Kiss László szerint ennél már nincs lejjebb

A legutóbbi becslés szerint Bodó 14 százalékkal vezethet Kiss előtt. Itt már komoly mozgósítás segíthetne csak az ellenzéknek:

HAJDÚ-BIHAR 5.

Bodó Sándor 54.12%
Kiss László (Momentum) 40.45%
Mi Hazánk 4.49%
MKKP 1.87%

No és akkor jöjjön a két nagyágyú, Tasó László és Vitányi István birodalma. Hajdú-Bihar megye 3-as (Tasó László-Salamon Gergő) és 4-es (Vitányi István-Szántai László) számú választókerületeiben olyan brutális előnnyel vezethet a Fidesz, hogy Tasóékat valószínűleg megszorítani sem tudják ellenzéki riválisaik.

“Bihar szinte semmit nem fejlődött, inkább lemaradt az elmúlt 12 évben”- Interjú Szántai László ellenzéki jelölttel

Tasón ugyan bőven lenne fogás, de beágyazottsága, ismertsége a megye talán legkevésbé polgárosodott körzetében elegendő lehet most is egy magabiztos győzelemhez. Salamon Gergő próbálta ugyan kóstolgatni, de igazi csoda lenne már egy szorosabb eredmény is. Hasonlóan nehéz terepen talpal az utolsó pillanatig Szántai László is, aki Vitányi István igyekszik szorongatni a Berettyójfalut és még 40 települést magába foglaló 4-es számú hajdú-bihari választókerületben.

Mindkét fideszes jelölt elmondhatja magáról, hogy sokat köszönhet nekik a párt. Tasó 2018-ban 58,16% százalékot ért el körzetében, és Vitányi Istvánnak sem kellett szégyenkeznie a maga 55,09-ével.

 

A becsült állások:

HAJDÚ-BIHAR 3.

Tasó László 62.01%
 Salamon Gergő (Jobbik) 33.79%
Mi Hazánk 3.27%
MKKP 0%

 

HAJDÚ-BIHAR 4.

Vitányi István József, dr. 59.01%
Szántai László (Momentum) 36.07%
Mi Hazánk 4%
MKKP 0%