Korszerűsítették az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épületeit

Egyetem Helyi hírek

Megújult az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának épülete: több mint 1,6 milliárd forintból komplex energetikai fejlesztés valósult meg, a felújítás több mint 2000 hallgatónak biztosít modern, energiahatékony tereket.

Az ELTE a felújításról beszámoló, az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt is tudatta, hogy a kívül-belül megújult épületet Hizó Ferenc, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkára és Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja adta át.

Idézték Hizó Ferencet, aki az átadóünnepségen azt mondta: az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar épületeinek rekonstrukciója kiemelkedő, 21. századi körülményeket eredményezett. A körforgásos gazdaságpolitikáért felelős helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a megújult épületegyüttes a legkorszerűbb energiahatékonysági szempontoknak is megfelel.

Scheuer Gyula, az Eötvös Loránd Tudományegyetem kancellárja arról beszélt, hogy az ELTE ingatlanállományát az elmúlt években csaknem 8 milliárd forintból fejlesztették a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program pályázatainak köszönhetően, a több évre számolt költségcsökkentési eredmények milliárdos nagyságrendűek. Jelenleg is több projekt van előkészítési fázisban, az ingatlanok energetikai fejlesztése folytatódik – tette hozzá.

A fővárosi Ecseri úti komplexum a több mint 2000 hallgató mellett mintegy 200 oktatónak, kutatónak és adminisztratív munkatársnak ad otthont. A kivitelezési munkálatok 2021 elején kezdődtek. A projekt tartalmazta a nyílászárók cseréjét, a gépészeti rendszerek korszerűsítését, a homlokzat és a zárófödém szigetelését, valamint napelemes rendszerek telepítését is. Az összes oktatótantermet komfortérzetet javító hűtő-fűtő rendszerekkel szereltek fel. A felújítással párhuzamosan – saját egyetemi forrásból – kisebb, belső átalakításokat is végeztek: megújult az országban egyedülálló, csaknem 90 ezer tételes gyógypedagógiai és gyógypedagógia-történeti könyvtár környezete, valamint a tornaterem és az öltözők is – ismertették a közleményben.