Koncert közben szúrta le haragosát Polgáron – itt az elsőfokú ítélet

Helyi hírek

A Debreceni Törvényszék 2022. március 11-én ítéletet hirdetett annak a vádlottnak az ügyében, aki a közösségi oldalán megüzente a sértettnek, hogy megöli őt, majd nemsokkal később, egy Polgáron megtartott rendezvényen az ígéretét be is váltotta.

A törvényszék a férfit bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében, kerítés bűntettében, súlyos testi sértés bűntettének kísérletében és kábítószer fogyasztásával elkövetett kábítószer birtoklásának vétségében. Ezért őt 24 év fegyházbüntetésre ítélte és 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. A bíróság a vádlottat kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségéből.

A bíróság a lefolytatott bizonyítási eljárás eredményeként a történeti tényállást a vádirattal egyezően állapította meg. Eszerint a polgári férfi és élettársa anyagi gondokkal küzdöttek, ezért 2017. szeptember 18-át követően közösen úgy döntöttek, hogy pénzszerzés érdekében a nő szexuális szolgálatást fog nyújtani férfiaknak. A partnerek egy részét a nő egy közösségi oldalon kereste úgy, hogy hirdetést adott fel, míg a másik részét a vádlott szerezte. Többször a férfi közölte a sértettel, hogy kihez és hova kell mennie, de volt olyan is, hogy személyesen vitte el. A szexuális szolgáltatás után kapott pénzből a sértettnek egy bizonyos összeget át kellett adnia a vádlottnak. Volt olyan alkalom, hogy a nő ezt megtagadta, olyankor a férfi megverte őt. Előfordult, hogy a vádlott által beszervezett személlyel nem akart találkozni, ekkor a vádlott veréssel kényszerítette élettársát a nemi kapcsolatra. A vádlott egy gyerekkori ismerősének is ajánlotta a nőt 2019 márciusában. Két alkalommal össze is hozta a találkozót, amely során a nő és a férfi között kölcsönös szimpátia alakult ki. A férfi meg is sajnálta a nőt és azt kihasználva, hogy a vádlott 2019 májusában Budapestre ment dolgozni, a nőt és annak gyermekét odaköltöztette a házába. A vádlott miután tudomást szerzett a költözésről elkezdte fenyegetni mindkettőjüket. Az egyre gyakoribb fenyegetések során a vádlott azt hangoztatta, hogy a gyerekkori ismerősét megöli, a közösségi oldalra is kiírta, hogy „augusztus18-án meghalsz”.

Az egyik alkalommal 2019. augusztus 2-án 18 óra 30 perc körül a vádlott Polgáron, egy ismerősével cigarettázott egy ház udvarán, amikor meglátta volt élettársát, aki egy kerékpáron közlekedett. A férfi az ismerőse biciklijével a sértett után hajtott, majd az egyik kereszteződésben utolérte, megragadta a haját és hátra rántotta. A férfi ezután a nőt ököllel bántalmazta, aminek az vetetett véget, hogy az egyik lakóház udvaráról egy nő rászólt a vádlottra, hogy hagyja abba a sértett bántalmazását. A vádlott nem akarta elengedni a sértettet, de amikor meglátta a kiérkező rendőröket, elmenekült a helyszínről. A sértett könnyű sérüléseket szenvedett, azonban figyelemmel a bántalmazás módjára, a sérült testtájékokra, megállapítható, hogy a vádlott szándéka súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult.

O. Sz. vádlott a testvérével együtt megjelent 2019. augusztus 19-én 19 óra körül egy gyerekkori ismerőse lakásánál. Mivel a házban senki nem tartózkodott, átmentek egy közelben lakó nőhöz, akinek az udvarán a vádlott ittas és feldúlt állapotban nadrágjából kivett egy 19,9 cm-es pengehosszúságú kést és azzal hadonászva azt kiabálta, hogy megöli a férfit, aki elszerette tőle az élettársát. A nő ekkor erőteljesen rászólt a vádlottra, aki sírni kezdett és bedobta a kezében lévő kést a közelében lévő farakásba, majd miután megnyugodott, megkereste a kést és azzal a szándékkal, hogy megkeresi a férfit, elindult a háza irányába. Vele ment testvére is, aki végig próbálta őt nyugtatni.

Ezen a napon 18 órától Polgáron, a Barankovics téren rendezték meg az úgynevezett Újkenyér Ünnepét, amelyen az este folyamán megjelent a vádlott volt élettársa és a férfi is a családjával, annak ellenére, hogy előtte a sértettet fia figyelmeztette arra, hogy a vádlott a közösségi oldalán fenyegető üzeneteket küldözget neki. Ezt akkor sem a sértett, sem a családja nem vette komolyan. A vádlott a rendezvényre tartott, hogy beváltsa korábbi fenyegetéseit, ezt pedig élőben videón is közvetítette a közösségi oldalán, ahol végig azt hangoztatta, hogy meg fogja ölni a sértettet. A rendezvény helyszínére érve a vádlott meglátta a férfit, észrevétlenül hátulról megközelítette, majd előzetes szóváltás nélkül a hátára ugrott, amelynek következtében mindketten a földre estek. Dulakodás közben O. Sz. a kezében lévő késsel a sértettet a hátán derék-és nyaktájékon megszúrta. A sértett további bántalmazását a közelben tartózkodó, a rendezvény biztosítását ellátó rendőrök akadályozták meg, akik a férfit a helyszínen elfogták. A sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítása közben életét vesztette. A cselekmény elkövetése után a vádlott véréből és vizeletéből a kirendelt igazságügyi szakértő új pszichoaktív anyagot és kábítószert mutatott ki.

Dr. Virágh Pál bíró az ítélet szóbeli indokolása során elmondta: a bíróság nem állapította meg azt, hogy a vádlott az emberölést előre kitervelten követte volna el. Ezen minősítő körülmény hiánya miatt a vádlott kizárólag az emberölés alapesetéért felelhet az elsőfokú ítélet szerint. A bíró súlyosító körülményként értékelte azt, hogy a férfi többszörös és egyben különös visszaeső, a bűncselekmények többszörös halmazatát és elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a testi sértés kísérleti szakban maradt, valamint az időmúlást.

A döntés nem jogerős. Az ügyészség súlyosítás, míg a vádlott és védője enyhítés miatt jelentett be fellebbezést. Az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.