Átadták a felújított Ady Endre utcát a XVII. kerületben

Helyi hírek

Átadták a felújított, szilárd burkolatú Ady Endre utcát a XVII. kerületben kedden.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a XVII. kerület az egyik legeredményesebb pályázó a kormány budapesti útfelújítási programjában, és azt látni, hogy évről évre újabb leaszfaltozott útszakaszokat tudnak átadni Rákosmentén.

A XVII. kerületben a földutak leaszfaltozására eddig megítélt és felhasznált kormányzati támogatások összege megközelíti a kétmilliárd forintot – közölte.

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a program folytatódhat, és úgy fogalmazott: “ha a választópolgárok is úgy akarják, akkor mi mindenképpen folytatni szeretnénk”.

Gulyás Gergely köszöntetet mondott Dunai Mónikának, a kerület fideszes országgyűlési képviselőjének, hogy rendkívül aktívan lobbizik a választókerület érdekeiért, és ennek is eredménye, hogy a térség fejlődik.

“Miközben Budapesten már nem lehet közlekedni, addig itt, a XVII. kerületben egyre jobban lehet közlekedni” – fogalmazott, majd azt mondta: aki a fővárosi közlekedésért felel, az azért tett nagyon sokat az elmúlt két és fél évben, hogy hosszabb idő alatt lehessen bejutni a belvárosba.

Gulyás Gergely közölte: a főváros az elmúlt években fontos fejlesztési forrásokat vont el a kertvárosias kerületektől.

“Mi úgy gondoljuk, hogy politikai alapon senkit nem lehet hátrányos helyzetbe hozni, ezért (…) az útfelújítási program keretében ellenzéki kerületeket is támogattunk” – mondta.

Szatmáry Kristóf, a Miniszterelnökség Budapesti Útépítési Program koordinációjáért felelős miniszteri biztosa közölte, a program keretében mintegy 25 milliárd forint támogatás ítéltek meg kerületeknek, és így csaknem 370 út újulhatott meg.

Közölte, várhatóan néhány héten belül már be tudnak számolni arról, hogy idén milyen további források állnak a kerületek rendelkezésére.

Szatmáry Kristóf azt mondta, hogy a főváros politikai alapon diszkriminálja a polgári vezetésű kerületeket, így a XV. és a XVII. kerületet.

Ugyanakkor a polgári vezetésű kerület és a polgári országgyűlési képviselő biztosítja azt, hogy a külső kerületeket tovább tudják fejleszteni – mondta.

Dunai Mónika közölte, a program folyamatosan halad, jelenleg is újabb 2,2 kilométer földút aszfaltozása zajlik.

Közös cél, hogy minden utcát leaszfaltozzanak Rákosmentén – mutatott rá.

Kitért arra is, hogy a kormány átvállalta a Vidor utcai elkerülő út teljes megépítését is.

Karácsony Gergely főpolgármester az első döntései között “lenullázta” az erre a célra fordítandó összeget, vagyis azt gondolta, hogy erre az útra a rákosmentieknek nincs szükségük – mondta.

Horváth Tamás (Fidesz-KDNP) kerületi polgármester elmondta, az önkormányzat minden évben részt vesz az útfelújítási pályázaton, és rendszeresen megkapja a kormánytól igényelt támogatást.

A fővárosban a XVII. kerületben van a legtöbb földút – mutatott rá.

Közölte, most egy 500 méteres utca épült meg járdával, csapadékvíz-elvezetéssel, továbbá a zöldfelület is megújult.

A kerületben jelenleg is három utca épül kormányzati támogatással – jegyezte meg Horváth Tamás.

MTI