426 ezer forintba fájt a kóbor kutyák befogása Balmazújvároson

Helyi hírek

A város közösségi oldalán mondta el véleményét némely kutyatartókról és a Facbookon kommentelgető tömegről a kendőzetlen véleményeiről is ismert Kalmár Zoltán, a Balmazújvárosi  Városgazdálkodás vezetője, miután a legutóbbi kóbor eb befogás 426 ezer forintjába került a városnak. A bejegyzés számos tanulsággal szolgál és jópár kérdédést felvet. Önnek mi a véleménye?

Alább olvashatják a teljes bejegyzést:

A mai napon, immár az idén harmadik alkalommal az egyeki gyepmesterek hívásunkra megjelentek a településünkön, Balmazújvároson. A nap végeredménye 16 db kóbor-kutya befogása volt. Az idén eddig a napig, összesen huszonöt db. A mostani “fogás” ára: 10 db kistestű kutya 100.000.- Ft-ba, a 6 db nagytestű kutya 90.000.-Ft-ba került. Ezen felül 1.000.- Ft volt a kiszállási díj. Volt még egy nagyobb összeg a szállítási és egyéb díjakra. Ez, mindösszesen 426.200.- forintjába került a városnak, a Városgazdálkodási Kft-nek. Az akciót a rendőrség felügyelete mellett hajtották végre, amit ezúton köszönök meg a rendőröknek.

Lehet szidni a városvezetést, lehet szidni a Városgazdálkodási Kft-t a kóbor-kutyák miatt, hiszen a Facebookon bárki, bármit írhat, anélkül, hogy mélyebben elgondolkodna a probléma okán. Talán fel kellene tenni azt a kérdést is, hogy milyen kutyatartók azok a lakosok, akik a kutyatartás írott és íratlan szabályait még véletlenül, a legminimálisabb mértékben sem tartják be.

Nincs kerítés, vagy nagyon hiányos a ház körül. Nincs kutyakenel, nincs lánc, ha már nincs kerítés, nincs beoltva szerencsétlen állat és élvezetes műsornak tekintik sokan, amikor a szabadon kószáló ebek a tavaszias napsütésben többször és egymást cserélgetve az utódnemzés kellemes gyakorlatát végzik. Gyakorlatilag a trehány és felelőtlen tulajdonosok miatt a kutyák létszáma ellenőrizetlenül, folyamatosan és drasztikusan nő.

Hát, ezzel a problémával az országban kevés település tud megbirkózni. A felelőtlen kutyatartásból eredően ha folyamatosan próbálnák befogni a szaporulatot, ennek éves költsége közelítene az öt, de akár a tízmillió forintig is. Ezt a mi városunk nem tudja felvállalni, de biztos vagyok benne, hogy más város sem. A lakosságnak van lehetősége, hogy a környezetében lévő kutyatartókat, amennyiben problémákat észlelnek a tartással kapcsolatban, bejelentsék. Meggyőződésem, hogy a megfontolt és hiteles bejelentéseket ki lehet vizsgálni és a felelőtlen “állatbarátokat” több-százezer forintra meg kell büntetni. Amíg nincs visszatartó erő a felelőtlen állattartásra, addig a város folyamatosan küzdeni fog a tűrhetetlen, gazdi nélkül sétáló ebekkel.

Más. Vannak olyanok a Facebookon, akik azt állítják, hogy a gyepmesterek a befogott állatokat a város szélén szabadon elengedik. Ezt határozottan visszautasítom. A befogott állatokról helyszíni jegyzőkönyv készül, amit a Városgazdálkodás ellenőriz és ha minden rendben van, leigazol. Ez a jegyzőkönyv a számlázás alapja. Amikor a menhelyre (Egyekre) megérkezik a “szállítmány” ott is, azonnal dokumentálják.

A két dokumentumnak egyezni kell, hiszen ezt bármikor a főállatorvos ellenőrizheti. Ez után nevet adnak az állatoknak, megetetik, beoltják, ellenőrzik a csippeket (mert néha előfordul, hogy találnak csippelt kutyát is), ha kell gyógyítják őket és mindennek végeztével megpróbálnak gazdát, egy sokkal jobb gazdát szerezni szerencsétlen állatnak, melynek remélhetően jobb sorsa lesz, mint eddig volt.

Az állatokat az idén már negyvenöt napig karanténban kell tartani. Ezt is dokumentálják. Vigyázni kell ezekkel a felelőtlenül és minden alapot nélkülöző ál-információkkal, még ha olyan jól-informáltnak tűnik is a terjesztője, mert hitelrontás miatt a gyepmesteri telep könnyen feljelentést tehet a rémhírterjesztővel szemben. Na az is sokba fog kerülni, amennyiben nem tudja igazolni állítását a terjesztő.

Ha bárki úgy gondolja, hogy lenne javaslata a helyzet enyhítésére, szívesen fogadunk minden véleményt, javaslatot, de arra kérek mindenkit, hogy próbálja meg higgadtan és normális hangvételben kommentelni véleményét mert akár hiszik, akár nem, mi is azon vagyunk, hogy a kóbor-ebek problémáját, ha meg nem is tudjuk szüntetni, mert felelőtlen emberek mindig lesznek, de megpróbáljuk érzékelhetően csökkenteni.

Köszönöm a türelmüket.

(Kalmár Zoltán VGKFT.)

 

Igazi csoda történt Balmazújvároson: két év után került meg egy elveszett kutyus