Kiváló utakat ígér Debrecennek Mándi László, ha parlamenti mandátumhoz jut

Helyi hírek

Mándi László, az Egységben Magyarországért debreceni országgyűlési képviselőjelöltje Kiváló Útburkolatú Települések (KIÚT) néven országos útfelújítási programra tett javaslatot, melyet a kormányváltás után a Parlamentben kíván érvényre juttatni.

Magyarország önkormányzati kezelésű útjai tragikus állapotban vannak. Nemcsak a kistelepüléseken, de az olyan, állítólag erős gazdaságú megyeszékhelyeken is, mint Debrecen. Nincs ezen mit magyarázni: látja minden debreceni mindennap, bármilyen járművel közlekedik is. Töredezett, szétmálló, toldozott-foldozott, kátyús a debreceni utak nagy része

– mondta az ellenzéki politikus.

A KIÚT program 4 fő célkitűzése:

1) TÖBB PÉNZT! Adjon a kormány a jelenleginél nagyságrendekkel több pénzt az önkormányzati utak felújítására, fenntartására. Pontos összeget a kormányváltás után, a költségvetés helyzetének ismeretében lehet mondani, de az biztos, hogy a jelenlegi többszörösére lesz szükség.

2) MINŐSÉGI UTAKAT! Az önkormányzati utak felújítása során legyen állami szintű elvárás a kiváló minőség. Ne lehessen gyenge, néhány év alatt szétmálló, besüllyedő, kátyúsodó burkolatokat tenni a magyar utakra.

3) GYORS ÉS RENDSZERES ÚTFELÚJÍTÁST! Elképesztő az elmaradás az önkormányzati utak fenntartásában: gyakran évtizedekig nem cserélik egy-egy útszakasz burkolatát. Az útfelújítási munkálatok pedig indokolatlanul lassúak. Egy néhány száz méteres utca felújítása nem tarthat fél évig! Hónapok helyett hetekben kell gondolkodnunk: fel kell gyorsítani és rendszeressé kell tenni az önkormányzati útfelújításokat.

4) ÖNKORMÁNYZATI TULAJDONÚ ÚTJAVÍTÓ CÉGET! Az útfelújítások felgyorsításához és olcsóbbá tételéhez Debrecenben és a nagyobb városokban önkormányzati tulajdonú útjavító cég alapítása javasolt, amely felesleges adminisztrációs körök nélkül, gyorsított eljárással tudja felújítani a város útjait.

“Nem a szalagvágásokért fogok politizálni” – Kérdésekkel provokáltuk Mándi Lászlót, a Momentum debreceni képviselőjét

Mándi László arra is rámutat, a városi tulajdonú cég nagy előnye, hogy az útjavítások során keletkező, lényegében 100%-ban újrahasznosítható építési törmeléket saját maga forgathatja vissza a felújítandó utakba. Sőt: nemcsak az útfelújítások, hanem bármilyen városi építkezés során létrejövő építési törmelék visszaforgathatóvá válik. Ma ezt hulladékként kezelik, és esetenként még fizet is az önkormányzat annak elszállításáért, kezeléséért.

Ez részben választ is ad arra a kérdésre: honnan lesz erre pénz? Az önkormányzati tulajdonú útfelújító cég – amennyiben a közpénzek felhasználását szigorúan ellenőrzik – olcsóbban dolgozik, mint az elképesztő túlárazásoktól hemzsegő építőipar. A visszaforgatott építési törmelékek pedig az alapanyagköltségeket csökkentik jelentősen.

És természetesen az állami költségvetésből is több pénzt kell erre fordítani. Egy MotoGP-pálya vagy egy Vadászati Világkiállítás árából például jónéhány évre elegendő forrás kijönne a KIÚT programhoz.

De Orbán Viktor 4 milliárdba került dolgozószobájából is HATSZOR annyi utat fel lehetne újítani, mint amennyit Debrecenben a “közlekedésfejlesztés évében” megcsináltak…

Kiváló utakat minden magyar településre! Ez a KIÚT program. Mándi László ígéretet tett arra, hogy kormányváltás után a Parlamentben fog dolgozni a program mihamarabbi elindításán.

Mándi László egy korábbi Facebook-posztjában gyűjtött össze jó néhány necces útszakaszt Debrecenből: