Logismile házhoz szállító robot

Házhoz szállító robotokat tesztelnek Debrecenben

Helyi hírek

Debrecenben tesztelik a jövő autonóm szállító eszközeit. Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet felhívására benyújtott „LogiSmile” elnevezésű projekt, nyert a pályázaton, melynek célkitűzése, hogy különböző pilot (kísérleti) városokban, valós környezetben teszteljék ezeket az önjáró szállítóeszközöket.

Smart City Debrecen, egy nemzetközi konzorcium tagjaként nyújtotta be a pályázatot, még 2021-ben. Az akkor még az EDC Debrecen részeként működő divízió, azóta átkerült a DKV Zrt. irányítása alá. A „LogiSmile” elnevezésű 1+1 éves projekt megvalósítása így már a DKV Zrt. keretein belül történik.

A Smart City Debrecen mellett, a konzorcium tagja még többek között Barcelona nagyvárosi régiója, Hamburg, a CARNET – egy jövő mobilitáskutatási központ melynek alapítói között szerepel a SEAT és a Volkswagen – a közlekedési szoftvereket fejlesztő német PTV, illetve az Európa egyik vezető navigációs rendszerének gyártó cége, a holland TomTom, csak a legnagyobbakat említve.

A LogiSmile rendszer három egymást kiegészítő elemből áll:

  1. Egy autonóm Hub járműből (Autonomous hub vehicle – AHV), mely egy „anyahajóként” működő önvezető jármű, amely a forgalomban közlekedve szállítja a csomagokat és az ADD-ket.
  2. Egy autonóm kézbesítő eszközből (Autonomus Delivery Device – ADD), mely egy közepes méretű autonóm robot, ami az anyarobotról leválva kézbesíti a csomagokat a címzetthez.
  3. Az autonóm járművek működését koordináló nagy hatótávolságú vezérlőből.

Debrecen a projekt egyik kísérleti városaként vesz részt a pályázatban. Feladata, hogy valós, de még mindig szabályozott körülmények között, különböző forgalmi szituációk mellett tesztterületet nyújtson az ADD számára. A projekt a 2022. január 17-18-án megrendezett találkozóval indult Barcelonában.
A kétnapos rendezvényen bemutatták a már működőképes ADD-t a projektpartnerek számára.

A projekt ütemezése 2022. első felében a projekt technikai elemeinek optimalizálására helyezik a hangsúlyt

2022. június elején indulhat el az első gyakorlati tesztelés a spanyol Espluguesben.

2022. augusztus, a hamburgi pilot, melyben az AHV „anyahajó” gyakorlati tesztelése történik.

2022. október az ADD modul tesztelése Debrecenben. Városunkban megfigyelik, hogy az autonóm robot hogyan viselkednek valós, de még mindig szabályozott körülmények között a különböző forgalmi szituációkban.

Debrecen számára jelenleg elsődleges feladat az infrastrukturális és jogi kérdések, szabályozások feltárása és a tesztelések helyszíneinek kiválasztása.
Az ADD modul 1,1 méter széles, 1 méter magas és 1,7 méter hosszú, melyet a helyszínválasztáskor mindenképp figyelembe kell venni. Jelenleg keveset lehet tudni az ADD valódi képességeiről, a júniusi esplugues-i pilot tapasztalatai a debreceni kísérletek indulása előtt nagyszerű visszajelzésként szolgálnak majd.

A projekt 2. évében kerülne sor az AHV és az ADD interakciójának összehangolására és valós körülmények közötti tesztelésére.

– DKV –