Összezördültek a Matolcsy-unokatestvérek a Pécsi Sörfőzdén

Helyi hírek

Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéreiről van szó, akik a Pécsi Sörfőzde Zrt. kapcsán kaptak hajba – írja a Mfor

Szemerey Tamás Béla közvetett tulajdonában lévő BanKonzult Kft. törvényességi felügyeleti eljárást indított, mert bátyja, Szemerey Zoltán András többségi tulajdonában lévő MAVA Befektetési Kft. törvényellenesen növelte ötven százalék fölé a részesedését a Pécsi Sörfőzdében.

2020. december 31-én a Pécsi Sörfőzde Zrt. 552,6 millió forintos jegyzett tőkéjének közel 49,96 százalékát a MAVA Befektetési Tanácsadó Kft. adta, míg 49,89 százalékát a BanKonzult Commerce Kereskedelmi Kft. A maradék papírok a dolgozók kezében voltak.

A testvérek közötti status quo 2021. június 8-án borult fel, amikor a sörfőzde igazgatósága úgy rendelkezett, hogy a MAVA részére jegyezzenek be további 3632 darab Pécsi Sörfőzde-részvényt a társaság részvénykönyvébe, így ha egy hajszállal is, de Szemerey Bertalan Zoltáné lett a cégben a döntő szó.

Négy hónappal később, szeptember 29-én kérte a cégbíróságtól a MAVA részesedésnövelésének bejegyzését a Pécsi Sörfőzde Zrt.-t képviselő ügyvéd. Erre viszont nem került sor, ugyanis az eljárást a Pécsi Törvényszék október 8-án felfüggesztette, miután a BanKonzult törvényességi felügyeleti eljárást kezdeményezett.