Debrecenben is meggyújtották a hanuka lángját

Debrecenben is meggyújtották a hanuka lángját

Helyi hírek

Több százan vettek részt az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség közös hanukai gyertyagyújtásán Debrecenben. December 5-én, a Bajcsy-Zsilinszky utca és Piac utca kereszteződésében várta az érdeklődőket Faigen Sámuel debreceni főrabbi és Faigen Riki rebbecen. Az EMIH – Magyar Zsidó Szövetség az előző évekhez hasonlóan 2021-ben is több budapesti és vidéki helyszínen gyújtott fényt a szabadtéren felállított hanukiákon.

A debreceni eseményen Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija párhuzamot vont a hanuka története és az elmúlt két év nehézségei között.

„Hanuka története arra tanít bennünket, hogy ismerjük föl, egy-egy időszak, ami teli van nehézséggel és problémával, csak azért van, hogy fölismerjük, egy-egy ilyen próbatételből megerősödve tudunk kikerülni”

– mondta.  

A rendezvényen ünnepi beszédet mondott Dr. Puskás István, Debrecen alpolgármestere, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke és Faigen Sámuel debreceni főrabbi is, akik a debreceni közösség tagjaival közösen gyújtották meg a hanukia gyertyáit.

A gyertyagyújtást követően dj-vel és táncos mulatsággal folytatódott a fény ünnepe.

Idén november 28-tól december 6-ig ünnepelte a zsidóság a hanukát. A zsidóság ilyenkor a szír-görög megszállók felett i.e. 165-ben aratott győzelemre emlékezik, amikor a Makkabeus szabadságharcosok visszafoglalták a jeruzsálemi szentélyt. A templomban mindössze 1 napra elegendő kóser olajat találtak – amivel a szent lángot meggyújthatták -, de ekkor csoda történt: az egy napra elegendő olaj nyolc napon át égett. Ennek emlékére az ünnep első napjától kezdve minden este eggyel több gyertyát gyújtanak meg a zsidó családok, és olyan helyre teszik a hanukiát, ahol hirdethetik az isteni csodát.  

– EMIH kommunikáció –

Fotó: Miskolczi János