Kétévente iskola-egészségügyi szűrőprogramot tartanak Debrecenben

Helyi hírek

A kezdeményezés lényege az, hogy az iskoláskorú gyermekek kétévente szervezett módon egész napos komplex szűrővizsgálaton vehetnek részt – tette közzé Türk László, önkormányzati képviselő.

A vizsgálat eredményét a szülők is megismerhetik, így időben tudják az esetleges rendellenességeket kezelni. Évente 16 ezer fiatal juthat el, iskolai keretek között, így kétévente a köznevelési intézményekben tanuló összes debreceni diákot fogadja a DAEFI-  A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet szűrüközpontja a Pósa utcán található.

Itt gyakorlatilag a tanév minden napján naponta összesen 100 gyerek fogadására képesek, így tanévenként összesen 16 ezer – 2., 4., 6., 8., 10., 12. osztályos – általános- és középfokú iskolás tanuló orvosi és védőnői szűrővizsgálatára kerülhet sor.

A szűrővizsgálaton kívül egészségnevelési, életmód-tanácsadási és drogprevenciós előadásokat hallgathatnak meg a fiatalok, amelynek köszönhetően korán felismerhetők lesznek a betegségek – zárja sorait Türk László.

Széles Diána, Debrecen alpolgáremestere hozzáteszi:

A kötelező szűréseken túl fogászati, EKG, hallás-, és látásvizsgálatot is kapnak a legkorszerűbb gépekkel a fiatalok.

A programmal az a célunk, hogy segítsük a családokat abban, hogy gondoskodunk a gyermekük egészségéről, és ha netán gond van akkor idejében tudjunk lépni közösen.