200 rászorulót vendégeltek meg a debreceni Morzsapartin – fotós beszámoló

Helyi hírek

Az Egy Morzsányi Szeretet Egyesület szeptember utolsó előtti szombatján ismét vendégségbe hívta mindazokat, akiknek nem jutott hely az élet napos oldalán.

Az egyesület beszámolója.

Már jóval, egy órával a kezdés előtt legalább nyolcvanan álltak a sorban, és folyamatosan jöttek az ételre várók. A járvány miatti áremelkedések számos  kisnyugdíjas, többgyermekes család számára okoznak megoldhatatlan nehézséget. Gyakorlatilag arra kényszerülnek itt Debrecenben is nagyon sokan, hogy lessék, hol osztanak ingyen ételt a civilek. Az ételosztás végére legalább kétszáz szegény sorsú debreceni embert tudtunk megvendégelni.

Mi a magunk tehetségéből igyekszünk segíteni: erőnk sajnos véges, hiszen nem közpénzből gazdálkodunk, egy fillér támogatást sem kaptunk a megalakulásunk óta. Többségében “kisemberek” pár ezer forintos adományaiból működünk. Hálásak vagyunk mindenkinek, aki fontosnak érzi, hogy segítse munkánkat. 

A menüben volt  paprikás csirke, többféle kalács, rengeteg péksütemény, májkonzerv és természetesen friss kenyér. A gyermekeknek egy kis finomság is jutott. A végén még repetát is tudtunk adni, így a családosok is legalább 2-3 napi élelemmel tudtak hazamenni.

Valószínűleg a koronavírus-járvány hatásának is tudható be, hogy a vendégkör teljesen megváltozott. Látszik, hogy az elmúlt hónapok történései újabb emberek egzisztenciáját roppantotta meg. Soha ennyi kisnyugdíjas nem állt sorba ételért, s számuk egyre nő. 

Legalább ötven kisebb- nagyobb  gyermek jött szüleivel a Morzsapartira, ennél szomorúbb látványt nem nagyon tudunk elképzelni. Úgy hisszük, mindannyiunk felelőssége, hogy Magyarországon, a 21. században egyetlen éhező gyermek sem legyen. Ez a szám is  növekszik, nagyon sok gyermek bizony hétvégén éhesen fekszik le, ha nincs valahol ingyenes ételosztás. 

A Morzsaparti csapata a mai napon ismét elért a teljesítőképessége határára. Azt látjuk, hogy egyre több vendégünk érkezik, de mind nehezebb gondoskodni arról, hogy mindenkinek jusson ennivaló. Annak ellenére, hogy a vártnál ismét  jóval többen jöttek, senkit sem engedtünk haza üres kézzel. Köszönjük az eddigi felajánlásokat, adományokat, hálásak vagyunk mindenért, amit kaptunk.

Úgy látjuk azonban, hogy a társadalom elesettjeinek a segélykiáltását csak kevesen hallják meg, a szolidaritás, a felebaráti szeretet kiveszőfélben van. Nem magunknak kérünk segítséget, hanem azoknak a nyomorgó embereknek, akinek már régen nem futja még csirkefarhátra sem. Talán érdemes lenne egyszer végiggondolni, hogy a külbecs mögött, milyen is a való világ, Hiszen a sorok – nem csak Debrecenben –  bizony egyre hosszabbak. 

A debreceni Morzsaparti-csapat legközelebb október 16-án hívja meg vendégségbe a cívisvárosban élő nehéz sorsú embereket. Kérünk minden jóérzésű honfitársunkat, támogassa, segítse munkánkat. 

Kéréseink:

>> Várjuk debreceni éttermek, pékségek jelentkezését, akik partnereink lehetnének abban, hogy még gyakrabban rendezhessünk Morzsapartit a városban; 

 >>Várjuk a Morzsapartira a felajánlásokat, ételt, TARTÓS ÉLELMISZERT, gyümölcsöt, burgonyát, süteményt korlátlan mennyiségben;

>> Számítógépeket. laptopokat is örömmel várunk; 

>> Karácsonyra készülve már elkezdtük gyűjteni a gyerekjátékokat is;

>> Önkéntes segítőket is jó szívvel fogadunk, akik úgy érzik, tenni akarnak valamit a szegényekért;

>> Pénzbeli adományokra is számítunk. 

Az egyesület számlaszáma:

Egy Morzsányi Szeretet Egyesület; Erste Bank; Számlaszám: 11600006-00000000-93568971

E-mail-cím: morzsapartydebrecen@gmail.com.

Több minden más mellett arra gondoltunk, hogy online árveréseket szerveznénk olyan alkotásokból, dedikált könyvekből, sportmezekből stb., melyeket a szegényeket ilyen módon is támogatni kívánó művészek, alkotók, sportolók, magánszemélyek ajánlanak fel az egyesületnek. Minden olyan tárgyat örömmel fogadunk, ami mások számára értéket jelenthet, örömet szerezhet. 

Aki szeretne hozzájárulni a kezdeményezésünkhöz, kérjük, a fenti e-mail-címen jelezze. 

– Lipcsei Andrea, az egyesület vezetője –