Felszentelték az új budakeszi evangélikus templomot

Helyi hírek

20. és 21. században mártírhalált halt keresztényeknek dedikált evangélikus templomot szentelt fel ünnepi istentisztelet keretében dr. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) elnök-püspöke 2021. szeptember 4-én, szombaton Budakeszin. Az épület ünnepi átadásán egyházi és állami vezetők is köszöntőt mondtak.

Dr. Fabiny Tamás igehirdetésében így fogalmazott: „A mártírium ugyanis nem ismer sem földrajzi, sem felekezeti határokat. […] Bármikor eljöhet az idő, amikor Jézus mellett hitet tenni egyenlő lehet a biztos halállal.” Az elnök-püspök reményét fejezte ki, hogy a templom és még inkább az „élő kövek”, azaz a gyülekezet, valamint az egész evangélikus egyház arról lesz felismerhető, hogy mindenki számára nyitott, befogadó közösség.

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára tolmácsolta Orbán Viktor miniszterelnök jókívánságait. Az államtitkár kiemelte: látszólag sok mindenben erősebbek vagyunk az üldözött keresztény közösségeknél, valójában azonban „mi tudunk tőlük tanulni, mi tudunk az ő hitükből erőt meríteni”.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében arról a Kárpát-medence-szerte közel százötven templomról tett említést, amely az elmúlt időben a kormány és a keresztény egyházak összefogásával újonnan épült.

Az ünnepi alkalmon Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere reményét fejezte ki, hogy az új templom évszázadokig állni fog, hiszen a falai között hirdetett keresztény értékek örökkévalók, „társadalmunk legfontosabb alapkövei”.

Az új budakeszi evangélikus templom alapkövét 2017. november 29-én tették le. Az építkezés ezt követően indult el Benczúr László, a Budakeszi Evangélikus Egyházközség felügyelője, Lovagkereszttel kitüntetett, Ybl és Príma Primssima-díjas építész tervei alapján. Az építmény a Wandbau Kft. kivitelezésében, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. anyagaival készült el.

A templomépítést Magyarország Kormánya 330 millió forinttal támogatta. A budakeszi evangélikus gyülekezethez kapcsolódó Templomépítő Alapítvány 12 millió forintot gyűjtött. Mindezek mellett a Magyarországi Evangélikus Egyház támogatásának és nem evangélikus adakozásoknak is köszönhetően épülhetett fel a templom. Az építkezés a Budakeszi Város Önkormányzata által felajánlott, majd a gyülekezet által megvásárolt területen valósult meg. Az orgona felépítését a bajor Martin Luther Egyesület 10 ezer euróval támogatta.

Az épület ellipszis alaprajzú, amely a gyülekezet jelképezi. A tető peremét tartó 6 darab pillér az öt világrészt és a Kárpát-medencét jelképezi, a pilléreken az egyes földrészeken a XX. és XXI. század mártírhalált halt keresztényeinek neveit tüntették fel. A templom legmagasabb pontja a látszóbeton 18,5 méter magas tornya, melyet két oldalról vasbetonfal támogat meg a segítséget felülről váró kezeket jelképezve. Az épülethez gyülekezeti közösségi tér is kapcsolódik.

A 2021. augusztus 20-ai budakeszi ünnepségen Budakeszi Építészeti Értékeiért díj középület kategóriájában ismerték el a budakeszi evangélikus templom létrehozóit. Oklevelet kapott Benczúr László, a templom tervezője, építésze, Lacknerné Puskás Sára, a gyülekezet lelkésze és Kangyal Bálint, a templom kivitelezője.

Evangélikus Információs Szolgálat