Újabb debreceni gimnáziumban kezdődik később a tanítás

Helyi hírek

A tanítási nap kezdési időpontjának újabb debreceni iskolában való változásáról tartott sajtótájékoztatót Papp László polgármester és Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja 2021. augusztus 31-én.

A 2021/2022-es tanévben a Debreceni Szakképzési Centrum 11 tagintézményével csatlakozik a kezdeményezéshez, továbbá a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és a Csokonai Vitéz Mihály Gimnázium mellett a Tóth Árpád Gimnázium is bekapcsolódik a programba az őszi szünetig, kísérleti jelleggel

– jelentette be Papp László polgármester. A városvezető hangsúlyozta: a DSZC intézményeiben az idei tanévben 10.400 diákot érint a csúsztatott iskolakezdés, eddig ez a szám 2700 volt. 

A képzési centrum és a tankerület intézményeivel összesen szeptembertől 12.645 diákot érint a változás. 

Papp László hozzátette: a DKV Zrt. partner volt abban, hogy a tömegközlekedést a csúsztatott iskolakezdési időponthoz igazítsa. Reményeink szerint a csúsztatott iskolakezdéssel a reggeli zsúfoltság jelentős mértékben oldható lesz majd.

A diákok utazási igényének még teljesebb kiszolgálása érdekében például a Tudáspark megállóhelytől 07:40-kor induló 14-es autóbusz 2021. szeptember 1-től ideiglenesen 14I jelzéssel fog közlekedni.

Az önkormányzat a Debreceni Szakképzési Centrummal és a Debreceni Tankerületi Központtal közösen tavaly indította el az úgynevezett pilot projektjét.

Ennek lényege az volt, hogy egy éven át 8 helyett fél 9-kor kezdődnek az órák.

Az idei tanévben a Debreceni Szakképzési Centrum mind a 11 intézményében később kezdődik majd a tanítás. A 2020/21-es tanévben három intézményében vezették be teljes körűen a 8.30 órai tanításinap-kezdést: a DSZC Bethlen Gábor Közgazdasági Technikumában, a DSZC Vegyipari Technikumában, valamint a DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikumában.

Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum kancellárja úgy fogalmazott: az elmúlt tanév tapasztalatai alapján egy innovatív iskolakezdés hatékony és jó lehetőség a tanulók, a kollégák számára.

Egy kicsit rá tudnak hangolódni a fiatalok a napra, a távolról utazóknak is van lehetőség, hogy kényelmesen beérjenek. Így a szakképzési centrum a tavalyi pilotot követve az idei tanévben valamennyi intézményében támogatja a fél 9-es munkakezdést.

A kancellár hozzátette: a szakképzés rendszerében a projekt oktatásnak is tere van, így a fél órával később kezdés nem azt jelenti, hogy fél órával tovább lesznek az iskolában a diákok.

Nemcsak a gyerekek szempontjából és pedagógiai szempontból indokolt a később kezdés. Nagyon lényeges, hogy az oktatóink, tanáraink is a családbarát szellemiségnek megfelelően tudják végezni a dolgukat és adott esetben, ha kicsi gyermeket kell elvinni óvodába, bölcsődébe akkor nekik is legyen idejük ráhangolódni a munkára

– emelte ki Tirpák Zsolt.

A Debreceni Tankerületi Központ tavaly két intézményében, a Debreceni Csokonai Vitéz Mihály Gimnáziumban és a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégiumban vezette be kísérleti jelleggel szeptember 1-jétől a 8.30 órakor történő tanításinap-kezdést. Idén egy újabb intézmény, a Tóth Árpád Gimnázium is csatlakozik a pilot programhoz az őszi szünetig, ezt követően döntenek az esetleges végleges bevezetésről.