Narancs veszélyjelzés Hajdú-Biharra: heves zivatarokkal, jégesővel ront ránk egy hidegfront

Helyi hírek

Szerdán napközben az ország északi harmadán, elsősorban az Északi-középhegység térségében és az Észak-Alföldön fordulhat elő néhol zivatar – jelentette az Országos Meteorológiai Szolgálat. Erősebb gócokban akár 25 mm fölötti csapadék és 1-2 centiméteres jég is hullhat, valamint erős vagy viharos  szél is lehet. Az esti órákban és az éjszaka első felében csak kis eséllyel lehet dörgés, villámlás.

Csütörtök hajnaltól nyugat, északnyugat felől több hullámban kiterjedt zivatartevékenységre kell készülni, amely napközben kelet, északkelet felé terjed. Csütörtök estétől északnyugat felől csökken ill. egyre inkább megszűnik a zivatarhajlam.

Több hajdú-bihari település is áram nélkül maradt a vihar miatt, rengeteg a kár

A meteorológiai szolgálat az egész országra citromsárga (elsőfokú) figyelmeztetést adott ki csütörtökre a felhőszakadások miatt,

míg a heves zivatarok az ország keleti felében csaphatnak le legnagyobb valószínűséggel, ezért alábbi megyékben – beleértve Hajdú-Bihart is – narancssárga (másodfokú) figyelmeztetés van érvényben a zivatarveszély miatt:

A csütörtöki zivatarokhoz általában

nagy mennyiségű csapadék – akár 35 mm is -, erős vagy viharos széllökés és 1-2 centis jég társulhat.

Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén/harmadán csütörtökön a déli óráktól, estig heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett, károkozó szélroham és nagyobb méretű jég (2 centiméteres, vagy annál nagyobb) is kísérheti. A heves zivatarok által érintett terület nagyságában jelentős a bizonytalanság (olyan forgatókönyv is van, amelyben a heves események nagy része már a keleti határon túl alakul ki).