Elítélték a férfit, azért bántalmazott egy másik utast, mert az szabálytalanul viselte a maszkot

Helyi hírek

Gyorsított eljárásban ítélte el a Budapesti XX., XXI. és XXIII. Kerületi Bíróság azt a súlyos testi sértés kísérletével vádolt férfit, aki tavasszal megvert egy utast a csepeli buszon a helytelen maszkhasználat miatt.

Nem húzta fel a maszkot, ezért bántalmazták

A megállapított tényállás szerint a terhelt 2021. április 18-án napközben egy Csepelről KőbányaKispestig közlekedő autóbuszon rászólt a sértettre, aki helytelenül, a száját és orrát el nem takarva viselte az akkor még kötelező szájmaszkot. Ezt követően szóváltás alakult ki közöttük, amely nézeteltérés verekedésbe torkollott. A terhelt a bántalmazás következtében a sértett karját leszorította, majd 9 alkalommal a fején, az oldalán, valamint a hátán is megütötte őt. Miután a sértett a földre került, még legalább 4 alkalommal a lábán, továbbá a tomporán is megrúgta a férfit.

Az orvosszakértői vélemény szerint a sértett a fej és a jobb térd zúzódásával járó, 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a bíróság megítélése szerint azonban a vádlott szándéka – a támadott, illetve sérült testtájékra, a bántalmazás módjára, annak intenzitására és az erőbehatások nagyságára figyelemmel – súlyosabb, 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására irányult, amelynek elmaradása a terhelten kívül álló okoknak tudható be.

Mindezek alapján a bíróság a vádlottat 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette.

A büntetés kiszabása során enyhítő körülményként értékelte a bíróság a terhelt büntetlen előéletét, a teljes, bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomását, és azt, hogy a cselekmény kísérleti szakban maradt. Mindezek mellett súlyosító körülmény a garázda jellegű, tömegközlekedési eszközön a veszélyhelyzet idején végrehajtott több mozzanatú, hosszabb idejű elkövetés.

Az ítéletet az ügyészség, valamint a vádlott és védője is tudomásul vették, így az véglegessé vált.