Farkasoktól félnek a gazdák Borsodban

Helyi hírek

A villanypásztor nem tartja távol a farkasokat, a gazdák attól félnek, hogy a vadak a megtépázott jószágaik után akár rájuk is támadhatnak.

A tavalyi évben 50-60 darab borjú veszett oda. Valakinél 6-7 darab juhot téptek szét, másnak egy 1,2 millió forintot érő tenyészbikája tűnt el. Mivel a törvény tiltja, el sem riaszthatjuk az állatokat, ha feltűnnek a szarvasmarhák között. Tétlenül nézzük végig a mészárlást. Előfordultak már kisebb balesetek is, de azt az emberi tudatlanság okozta – mesélt tapasztalatairól egy telkibányai gazda, Csontos Béla az indirekt.hu-nak.

A gazdák véleményei eltérőek. Egy komlóskai erdész és egyben gazdálkodó, Haluska István arról beszélt: nagyon ritka, hogy az ember találkozzon a farkassal, a ragadozó ugyanis alapvetően elkerüli az embert.

Szerencsére engem nem ért támadás, pedig 300 állatot tartok. Meg akartam előzni a bajt, ezért villanypásztorokat szereltem fel, a juhokat pedig éjjel-nappal két kuvasz őrzi – mesélte István hozzátéve: a Magyar Kuvasz Fajtagondozó Egyesület Kuvasz-Őr Nagyragadozó Védelmi Programjának jóvoltából kapta meg az őshonos kuvaszkölyköket, hogy azokkal védje a szabadon tartott nyájat.

A gazdák tapasztalatai megoszlanak. A szakemberek úgy vélik, meg kell tanulnunk együtt élni a farkasokkal, hiszen fokozottan védett állatok.