Hőség: elsőfokú riasztás Borsodban

Helyi hírek

A tartós hőség miatt keddre már harmadfokú figyelmeztetést is kiadott az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország egyes területeire.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott veszélyjelzésükben fokozódó hőségre figyelmeztetnek. Baranya, Bács-Kiskun és Tolna megyére már a legmagasabb fokú figyelmeztetést adták ki, mivel ott 29 Celsius-fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet.

Budapestre, Pest, Békés, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést a hőség miatt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyére elsőfokú figyelmeztetést.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy Észak-Magyarországon nagyon erős, az ország többi régiójában pedig már extrém lehet az UV-B-sugárzás. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A meteorológiai szolgálat mindenkitől azt kéri, hogy fokozottan védekezzen a napsugárzás okozta leégés ellen, és napközben 11 és 15 óra között kerülje a napozást.

A veszélyjelzésben felhívták a figyelmet arra is, hogy egy-egy heves zivatar is kialakulhat. Ezekben átmeneti intenzív csapadék, viharos szél várható, de egy-egy helyen felhőszakadás (rövid idő alatt 30-40 milliméter csapadék), nagyobb méretű jég és kis területre korlátozódóan akár 90 kilométer/órát meghaladó szélroham is előfordulhat.