Szabadidőparkot és kirándulóövezetet ígér a Momentum Debrecennek, ha kormányváltás lesz

Helyi hírek

A Momentum debreceni szervezete nevében két nappal ezelőtt felszólítottam  Papp László polgármestert, hogy a rendkívüli jogrend adta lehetőségeivel élve fogadja el a Momentum tavaly szeptemberben benyújtott szándéknyilatkozatát, és vállaljon felelősséget azért, hogy mindent megtesz a Civaqua-program 2024. december 31-ig történő megvalósításáért – írja közleményében Mándi László, az ellenzéki párt debreceni képviselője.

Miután sem Papp László polgármester, sem Pósán László, az érintett térség országgyűlési képviselője nem reagált érdemben felszólításunkra, ezt annak beismeréseként vesszük, hogy a Civaqua-program a jelenlegi kormány és önkormányzat tevékenysége nyomán nemhogy 2024. december 31-ig nem fog befejeződni, de valójában megbecsülni sem tudják, hogy milyen határidőre valósul meg egyáltalán – fogalmaz Mándi.

A Momentum országgyűlési képviselőjelöltjenként három fontos bejelentést tett:

1. Kormányváltás esetén a Civaqua kiemelt figyelmet kap és gyorsított ütemben fog megvalósulni 

Amennyiben a választók megtisztelnek bizalmukkal a 2021-es előválasztásokon és a 2022-es országgyűlési választásokon, a térség parlamenti képviselőjeként minden erőmmel azon leszek, hogy a Civaqua-program felgyorsuljon, és minél előbb befejeződjön. 

Első dolgom lesz országgyűlési képviselőként, hogy kikérem a Civaqua-programmal kapcsolatos összes dokumentumot, a projekt állását, és átláthatóvá teszem a debreceniek számára, hogy mikorra várható a program  megvalósítása. A debrecenieknek ugyanis joguk van tudni, hogy mikorra fejeződik be a térség legnagyobb és legrégebb óta várt vízügyi beruházása. 

Emellett Fekete-Győr Andrástól, a Momentum miniszterelnök-jelöltjétől ígéretet kaptam arra, hogy az új kormány kiemelten fogja kezelni a Civaqua-beruházást, és előteremti a 2. és 3. ütem befejezéséhez szükséges, jelenleg hiányzó forrásokat.

Városvezetés: a debreceni Momentumnak semmi köze ahhoz, ami eddig a Civaqua-ügyben történt

2. Létrehozzuk az Erdőspusztai Kirándulóövezetet 

Debrecen környékéről fájóan hiányoznak a normális kirándulóhelyek. Ha az ember debreceniként a természetben szeretne kirándulni, alig akad valamilyen

lehetőség a környéken – ezeken kívül pedig 40-50 vagy akár 100 km-t kell utaznia, hogy célpontot találjon. 

Az erdőspusztai tavak környéke egykoron virágzó kirándulóközpont volt. Sajnos a rendszerváltás után lassan hagyták lepusztulni a környéket. 

Kormányváltás esetén országgyűlési képviselőként ezért vállalom, hogy EU-s és kormányzati forrásokat keresek egy új, Erdőspusztai Kirándulóövezet kialakítására. 

Az övezet megtervezése során elsőbbséget fognak élvezni a természet szempontjai: ötcsillagos szállodamonstrumok HELYETT természetközeli, csendes, családi és baráti kirándulásokra lehetőséget adó övezet megteremtése a cél. A CIVAQUA révén újjáélesztjük a horgász- és pihenőtavakat, mint a Vekeri, a Mézeshegyi-tó, vagy a Fancsikai tavak és közben környezetüket is kulturált, természetbarát, a nyugati országokban már megszokott színvonalra fejlesztjük. 

Az Erdőspusztai Kirándulóövezet kerékpárutak, horgásztavak, éttermek és vendéglátóhelyek, sportpályák, erdei iskolák, arborétumok és más, a pihenést és a szórakozást természetbarát módon megvalósító fejlesztések otthona lesz. Kiemelt figyelmet fordítunk a természetvédelemre, az ember és a természet együttélésének egyensúlyban tartására. 

Az Erdőspusztai Kirándulóövezetet új bicikliutakkal kötjük össze Debrecennel. Józsától Mikepércsig a teljes keleti zöldövezetet behálózzuk kerékpárutakkal. A cél az, hogy Debrecen bármely pontjáról kerékpáron elérhető legyen az Erdőspusztai Kirándulóövezet, valamint bicikliutakkal legyenek összekötve az övezet legfontosabb kirándulócélpontjai.

3. Megépítjük a Tócóvölgyi Szabadidőparkot 

Ahogy elfogadhatatlan, hogy Debrecen környékén nincs egy normális kirándulóövezet, úgy az sem normális, hogy a városon belül is mindössze egyetlen  értékelhető, egybefüggő zöldterületet találunk. A Parkerdő és környéke kétségtelenül üde színfoltja Debrecennek. A baj az, hogy míg a Parkerdő környékére az elmúlt 10 évben több mint 25 milliárd forintot költöttek, addig egyetlen fillért sem fordítottak új, hasonló kaliberű zöldövezet létrehozására. 

Ezért országgyűlési képviselőként a debreceni önkormányzattal együttműködve forrásokat fogok szerezni egy tócóvölgyi szabadidőpark létrehozására a Tócóskert-Tócóvölgy, valamint a Tócó-patak közötti, jelenleg üresen álló területen.

Egy pihenésre és sportolásra lehetőségeket adó hatalmas fás-parkos területet fogunk kialakítani itt, a város délnyugati részén, közel a lakóterületekhez, könnyen  megközelíthető helyen. 

Egy olyan, ligetes parkot, ahol számtalan sportolási lehetőség várja egy helyen a debrecenieket. Műfüves focipályák, kültéri kosárpályák, tenisz-, tollaslabdapályák, ping-pong asztalok, kondipark, futópálya, játszóterek és még számtalan más, a debreceniek által közösen kitalált pihenési, sportolási és szórakozási lehetőség rejlik a területben – csak politikai akarat és források kellenek hozzá. 

Én ennek ennek a szabadidőparknak a megvalósítására is vállalkozom a Momentum országgyűlési képviselőjelöltjeként. 

Mind az Erdőspusztai Kirándulóövezet, mind a Tócóvölgyi Szabadidőpark egyébként szorosan kapcsolódik a Civaqua-program megvalósulásához, a Tócó-patak vízpótlása, és az erdőspusztai tavak újjáélesztése miatt. Ezért az első dolgom a Civaqua meggyorsítása lesz 2022-től. 

Ebben találtam partnerre Fekete-Győr Andrásban, a Momentum miniszterelnök-jelöltjében, aki maximális támogatásáról biztosított ezekben az élhető és emberközeli Debrecen megteremtéséhez fontos fejlesztésekben – írja Mándi László.