Nemesfém sorozattolvajok elleni vádemelés

Helyi hírek

A Kalocsai Járási Ügyészség többrendbeli nemesfémre elkövetett lopás és kifosztás miatt vádat emelt két helybeli férfival szemben, akik a kalocsai plébánia udvaráról 400 kg vörösréz tetőlemez darabot, egy családi házból bronz szobrot loptak el. Több autó feltörése és egy alvó ember kifosztása is a számlájukra írható.

A vádirat szerint a két büntetett előéletű férfi tavaly nyáron sorozatlopásokból élt. 2020. július 25-re virradóra a kalocsai plébánia bekerített udvarából összesen 400 kg vörösréz tetődarabot loptak el azok réztartalma miatt. A sértett 320.000, forint kára nem térült meg.

Néhány héttel később, kihasználva a lakók huzamosabb távollétét, szintén a fémtartalma miatt loptak el egy családi ház bekerített udvarából egy női aktot ábrázoló bronzszobrot.

A sorozattolvajok attól sem riadtak vissza, hogy egy nyári este a nyitva felejtett családi házba bemenve, a hálószobában alvó áldozatuk közvetlen közeléből, a párnáról vigyék el a mobiltelefonját.

A sorozattolvajok számlájára írható ezen kívül több autófeltörés is, amikor horgászbotoktól a sebességváltóig mindent vittek, ami mozdítható volt.

A kalocsai rendőrök a nyomozás során a bronzszobrot, mobiltelefont, valamint a horgászbotokat lefoglalták és visszaadták a sértetteknek.

Az ügyészség a vádlottakat többrendbeli nemesfémre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopással és kifosztással vádolja, ezért velük szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozza azzal, hogy a bíróság kötelezze őket a sértetteknek okozott kár megtérítésére is. Mindkét fogva lévő férfi ügyében a Kalocsai Járásbíróság hoz döntést.