Sítanpályák építését támogatja a kormány

Helyi hírek

Négy sítanpálya építéséhez összesen 68 millió forintnyi vissza nem térítendő támogatást nyújt az Aktív Magyarország Program keretében az Aktív Magyarországért Felelős Kormánybiztosi Iroda (AMFKI).

A támogatás nyomán 2021 novemberéig Székesfehérváron, Keszthelyen, Miskolcon és Agárdon épülnek műanyag borítású tanpályák, mintegy 230 millió forint beruházásával – tájékoztatta az AMFKI szerdán az MTI-t.

A jelentkezések elbírálását a Síoktatók Magyarországi Szövetsége (SMSZ) készítette elő – írták.

A program olyan sípályák építéséhez nyújt segítséget, amelyeken a lakóhelyükhöz közel, szakképzett oktatók közreműködésével tanulhatnak meg síelni vagy snowboardozni gyerekek és felnőttek. A kormánybiztosi iroda az összköltség legfeljebb 30 százalékáig nyújt támogatást a pályák megvalósításához.

Hangsúlyozták, hogy a síelés és a snowboard méltán népszerű rekreációs sportág, amely több százezer magyar családnak nyújt kikapcsolódást, feltöltődést a téli időszakban. Ugyanakkor – folytatták – a tanulás nem egyszerű, ezért a sérülések elkerülése, a biztonság és a legnagyobb élmények elérése érdekében érdemes mindig szakképzett oktató segítségét igénybe venni.

Az országos sítanpálya-építési program célja ezért éppen az, hogy olyan magyarországi városokban, amelyekben még nincs műanyag borítású, működő tanpálya, megfelelő szakmai szempontok szerint tervezett és hozzáértő szaktudással üzemeltetett sítanpályák létesüljenek – fűzték hozzá.

A program keretében olyan létesítmények megvalósítását támogatják az idén, amelyek szélessége eléri a 10 métert, hosszúságuk pedig a 45 métert, felvonóval és pályavilágítással lesznek ellátva, továbbá legalább 45 négyzetméteres alapterületű kiszolgáló épülettel is rendelkeznek majd. Ezek a pályák ősztől tavaszig időjárástól függetlenül használhatók, a gyakorlást pedig már akár szeptemberben is el lehet kezdeni, így mire az első havas csúszásra lehetőség kínálkozik, már biztos alapokkal rendelkezhetnek a gyerekek és felnőttek – olvasható a közleményben.

MTI