Tovább fejlesztenék a BKK FUTÁR-t

Helyi hírek

A cél az, hogy a MÁV Start vonatait és a MÁV HÉV vonatait is lehessen valós időben követni a FUTÁR appon és ahol ez releváns, a kijelzőkön – olvasható Vitézi Dávid közösségi oldalán megjelent bejegyzésében.

Büszke vagyok rá, hogy a rendszert 2014-ben el tudtuk indítani és az új megállóhelyi monitorok és kijelzők, új járműfedélzeti tájékoztató eszközök és az új FUTÁR app, illetve a FUTÁR-on keresztül a Google és az Apple számára elérhető valós idejű közelkedési információk segítségével összességében szintet lépett a budapesti utastájékoztatás.

Az azóta eltelt 7 évben a rendszer némileg elavult, főleg a hardveres-szoftveres háttere, de egyes szoftverfunkciók frissítése, pl. az átszállási kapcsolatok kijelzése sem lett bevezetve, amiket még 2014-ben elindítottunk – mára a rendszer továbbfejlesztése azonban talán nem is lehet kérdés – írja a  Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója.

Ahogy a  Budapesti Közlekedési Központ friss közleményében írja:

A 2014 októberében üzembe helyezett FUTÁR nem csak utastájékoztatási rendszer, a műholdas járműkövetésen alapuló rendszer lehetővé teszi a budapesti forgalom valós idejű, 24 órás felügyeletét, rendkívüli helyzetben pedig a gyors és hatékony közbeavatkozást.

– Az okostelefonos applikáció jóval több mint egymillió letöltést tudhat maga mögött – ezáltal Budapest azon kevés városok egyike a világon, ahol a helyi közlekedési szolgáltató saját appja képes állni a versenyt a Google globális rendszereivel.

– Csak idén januárban 1 211 350 alkalommal az alkalmazással tervezték meg útjukat a Budapesten közlekedők. A FUTÁR népszerűségét igazolja az is, hogy az elmúlt hónapban több mint 450 ezer aktív felhasználója volt a rendszernek. Ez azt jelenti, hogy minden harmadik-negyedik budapesti rendszeresen használja az applikációt.

Itt az ideje a továbbfejlesztésnek!

Éppen ezért a MÁV vezetésével közösen azt a javaslatot tettük néhány hónappal ezelőtt a BKK-nak és egyeztettünk a BKK vezetésével is erről több ízben, hogy a MÁV Start vonatait és a MÁV HÉV vonatait is lehessen valós időben követni a FUTÁR appon és ahol ez releváns, a kijelzőkön.

A MÁV vezetésével közösen azt is vállaltuk, hogy a MÁV rendszereinek a BKK felé történő adatszolgáltatáshoz szükséges fejlesztését a vasúttársaság megfinanszírozza, így a BKK-nak csupán az adatok fogadásának és a vonatok megjelenítésének saját, FUTÁR-oldali informatikai fejlesztéseit kell elvégezni. Sajnos az elmúlt hónapokban erről nem született még megállapodás, de bízom benne, hogy a BKK elfogadja a Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV csoport közös javaslatát és együtt sikerrel fejleszthetjük tovább a FUTÁR-rendszert a következő években.