EU-s pénzből valósult meg a Fazekas Mihály Gimnázium energetikai korszerűsítése

Helyi hírek

Sajtótájékoztató keretében számolt be a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épülete energetikai korszerűsítésének befejezéséről Papp László, Debrecen polgármestere, Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója, Pósán László országgyűlési képviselő és Orosz Ibolya Aurélia önkormányzati képviselő 2021. február 12-én.

Amint azt Papp László elmondta: büszke arra, hogy egy újabb iskolaépület újulhatott meg a Debrecen 2030 program keretében. Debrecen iskolavárosi múltjához méltóan gondoskodik oktatási intézményrendszerének fejlesztéséről, ez a folyamat fogja meghatározni a következő éveket is. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium Tóth Árpád utcai épületének energetikai korszerűsítését több, mint negyedmilliárd forintos fejlesztési forrásból valósította meg az önkormányzat, mint tulajdonos – a Debreceni Tankerületi Központtal együttműködésben.

A munkálatok keretében nyílászáró-csere, energiahatékonyságot szolgáló átalakítások, hőszivattyús fűtési megoldás kialakítása, akadálymentesítés történt. Papp László reményének adott hangot annak kapcsán: a diákok majd megelégedéssel fogadják, hogy megszépült az épület.

Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója is hangsúlyozta, hogy a tankerületi központ és Debrecen városa példaértékűen működik együtt. Ennek kiváló példája a mostani beruházás is. A Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumra méltán lehet büszke mind a fenntartó, mind az önkormányzat, hiszen ez az iskola az ország gimnáziumainak legutóbbi ranglistáján a 13. helyet foglalta el, a vidéki gimnáziumok sorában pedig a 3. volt. A Tóth Árpád utcai épületben a tankerület az elmúlt évben részben az elektromos hálózatot, részben a csatornahálózatot újította fel, s néhány tanteremben kicserélték a padlóburkolatot. Erre összesen 25 millió forintot fordítottak, idén pedig közel 30 millió forintot költ a Debreceni Tankerületi Központ részben a belső felújítási munkálatok továbbvitelére, részben pedig a tornaterem hullámpala-fedésének cseréjére.

Pósán László országgyűlési képviselő szavai szerint az elmúlt időszakban nem volt olyan hónap, hogy ne lett volna valamilyen iskolával kapcsolatos – beruházás megkezdéséről vagy befejezéséről szóló – bejelentés Debrecenben. Ez jól mutatja, hogy a város nagyon jó gazdája az ingatlanvagyonának és az iskoláknak egyaránt.

Orosz Ibolya Aurélia, a terület önkormányzati képviselője örömét fejezte ki annak kapcsán, hogy körzetében sem csak ez a beruházás zajlott az utóbbi időben, mert a városban egyre több fejlesztés történik. A mostani beruházás a városképre is jótékony hatással van, mivel egy újabb olyan épület szépült meg, amely nem csak a környéken élők, de a turisták számára is esztétikai élményt jelenthet – olvasható az önkormányzat közleményében.

Fotó: Miskolczi János