Nagyvolumenű iskolafejlesztés – Végre megújul a Petőfi a Homokkertben

Helyi hírek

Újabb nagyvolumenű iskolafejlesztés és felújítás zajlik a déli városrészben – tette közzé Pósán László országgyűlési képviselő.

Bővül, és a kor elvárásaihoz igazodik a Petőfi Sándor Általános Iskola a Szabó Kálmán után, ennek következtében majd megszüntethető lesz az, hogy a gyerekek három különböző helyszín között legyenek kénytelenek mozogni.

Olvasónk, Csakó Iván emlékei:
A kilencvenes években jártam a Petőfibe és már akkor sem lehetett modernnek nevezni az intézményt. Igaz ez az egykori pártházra, a sárga színű “új épületre” (akkoriban így hívtuk pedig már akkor sem volt új) a 37 szám alatti részre és a főépületre is.

Akkoriban még a mostani Homokkerti Közösségi Ház helyén is volt egy iskolarész. Nagyon szerettünk oda járni, mert ott tartották a néptánc órákat az alsósoknak. Míg táncoltunk, addig sem kellett matekozni. 

Felsőbb osztályokban már a főépületbe jártam. Kedvencünk a pinceklub volt, ahol a nyelvi órák zajlottak (és a klubdélutánok, értsd osztálybulik). Így utólag belegondolva az is árulkodó volt, hogy még egy pincében is tantermet kellett kialakítani.

Emlékeim szeirnt akkor sem volt hipermodern az intézmény, de azóta a falak állaga jelentősen leromlott. A családban és az ismerősi, baráti körben többen ballagtak ott azóta. Az enyészet szemmel látható volt minden alkalommal.

Elég ha a tornateremhez vezető falakra vagy az ebédlő oldalára gondolunk a focipálya mellett. Hosszú évek óta ráfér a felújítás az iskolára. Örülünk, hogy végre sikerült eredményt elérni ezen a téren is- teszi hozzá Csakó Iván, aki maga is a Petőfiben tanult és egész gyermekkorát a Homokkertben töltötte.

Az iskola legutóbbi épületét 1982-ben adták át, így a fejlesztésének egyetlen célja, hogy az itt tanuló diákok egy modernebb, jobb épületegyüttesben folytathassák tanulmányaikat. A Debreceni Tankerületi Központ sikeres pályázata révén az immár 71. éves főépület megújul, külső megjelenésében jelentősen megváltozik, de sor kerül majd az új épület megszépítésére is.

Új szárny hozzáépítése, emeletráépítés, nagy mértékű felújítás és eszközbeszerzés a korszerű oktatás korszerű infrastrukturális feltételeinek biztosítása érdekében. Felső tagozatos osztályok a Kinizsi Pál Általános Iskola Monostorpályi Úti Tagintézményének különálló épületébe költöztek novemberben.