Uniós pénzből valósul meg az Ondódi Közösségi Ház energetikai korszerűsítése

Helyi hírek

Debrecen önkormányzata „Az Ondódi Közösségi Ház épületének energetikai korszerűsítése” című projekt megvalósítására 46.000.000 forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült.

A már zajló beruházással Papp László polgármester, Kósa Lajos országgyűlési képviselő és Katona Erzsébet önkormányzati képviselő a helyszínen ismerkedett 2020. december 11-én.

Amint azt Papp László elmondta, 94 évvel ezelőtt épült ez az utóbbi időben közösségi házként használt, eredetileg iskolaépület. Az idő tehát eljárt fölötte, s most nyílt lehetőség arra, hogy a Debrecen 2030 program keretében az önkormányzat elindítsa az átfogó felújítást. 46 millió forint európai uniós forrásból energetikai korszerűsítés történik: megújul a külső homlokzat, energiatakarékosságot elősegítő burkolat kerül kialakításra, cserélik a nyílászárókat, napelemes rendszert szerelnek fel, korszerűsítik a fűtési rendszert – ugyanakkor meg szeretnék őrizni az épületben lévő régi cserépkályhákat is. A fejlesztés során az önkormányzat figyelembe veszi a helyi lakosok érdekeit, igényeit, kéréseit is, melyek belső átalakításokra vonatkoznak. Mivel utóbbiak nem képezik részét az energetikai korszerűsítésnek, ezeket az önkormányzat – pontos költségkalkulációt követően – saját forrásból fogja megvalósítani. Festésről, belső burkolatok cseréjéről, egyes válaszfalak áthelyezéséről lesz szó. Az energetikai felújítási munkák elvégzésére a kivitelező október 13-án vette át a munkaterületet, s a befejezésre hat hónap áll rendelkezésére.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint Ondód nagyon régi településrésze Debrecennek – neve Árpád-kori eredetre utal –, ugyanakkor napjainkban erőteljesen átalakulóban van. Népessége – ellentétben az országban nagyon sok más településével, illetve településrészével – folyamatosan növekszik, jelenleg 800 körül van. Az itt élők pedig munkájukkal, lakókörnyezetük szépítésével jelzik, hogy ez egy fejlődőben lévő városrész, amit a közösségi ház felújítása is mutat. Mint azt Kósa Lajos elmondta, a következő nagy feladat az ide vezető út felújítása lesz. A Kádár dűlő egy szakasza már korábban megújult, s a képviselő úgy gondolja, hogy a következő két évben az Ondódig vezető teljes szakaszt rendbe kell hozni. Ez várhatóan azzal jár majd, hogy még többen fognak ide települni, még több ember fog ide vonzani a nyugalom, a jó levegő, az itteni közösség, mellyel így további fejlesztésekről kell majd egyeztetni.

Katona Erzsébet önkormányzati képviselő úgy véli, hogy Ondódon rendkívül összetartó, egymásra nagyon figyelő tagokból álló közösség él. Így nagyon nagy a jelentősége a közösségi ház felújításának. Sokat kellett ugyan várni arra, hogy ez elkövetkezzen, azonban tudjuk, hogy Debrecen gondoskodó város, és a külső városrészek fejlesztésére is jut forrás. A helyi aktív közösségek – a nyugdíjasklub, a baba-mama klub – új erőre kaphatnak majd ebben a házban, s megtalálhatják majd a helyüket itt a fiatalok is az esztendő minden évszakában, minden hónapjában.             

Fotó: Miskolczi János