Debreceni díjazottak, október 23.

Október 23-ai díjazottak Debrecenben

Helyi hírek

Október 23., az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének 64., valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának 31. évfordulója tiszteletére Debrecen önkormányzata ünnepi közgyűlést tartott 2020. október 22-én a Kölcsey Központban. Ünnepi beszédét követően Papp László polgármester adta át a város idei Csokonai-, Hatvani-, Hajós Alfréd-, Boncz László-díjait, valamint a Debrecen Város Kiváló Pedagógusa és a Debrecen Város Közoktatásáért díjakat.

A hagyományok szerint a város október 23-án azon polgárait köszönti, akik kimagasló értékeket hoztak létre a tudomány, a művészet, a környezetvédelem és idegenforgalom, az egészségügy, a szociális tevékenység, a sport vagy az építészet, valamint a gyermekvédelem, gyermekjólét, családsegítés, idősgondozás és a fogyatékos személyek ellátása, valamint az egészségügyi alap- és szakellátás, az egészségmegőrzés területén. Idén a Debrecen Város Kiváló Pedagógusa és a Debrecen Város Közoktatásáért díjak átadására is most került sor.

Debrecen Város Csokonai-díja elismerést Debrecen Megyei Jogú Város képviselő testülete a kulturális élet, az irodalom, a művészetek terén kimagasló alkotó tevékenységért; a társadalomtudományok, a közművelődés területén éveken keresztül maradandó értékeket teremtő kiemelkedő munkáért; valamint átfogó életmű elismeréseként adományoz. A közgyűlés ez évben Debrecen Város Csokonai-díja elismerő díjat adományozott Erdős-Tóth Fruzsina énekesnek, H. Csongrády Márta fotó- és képzőművésznek, valamint a Lautitia Kóruscsaládnak.

Erdős-Tóth Fruzsina énekes, az Ady Endre Gimnázium egykori tanulója életében a zene gyermekkora óta meghatározó szerepet tölt be. Népzenei tanulmányai mellett 8 évig zongorázott. 2009-ben a Rocksuli tanára lett, majd ugyanebben az évben az Abrakazabra nevű együttes énekese. A számos koncerttel, valamint a zenekar által kísért hazai sztárok (Charlie, Demjén Ferenc, Tóth Vera, Kovács Kati) vokalistájaként rengeteg szakmai tapasztalatra tett szert. 2013-ban a Dehir.hu által meghirdetett szavazáson elnyerte Az év zenésze díjat.

Erdős-Tóth Fruzsina
Erdős-Tóth Fruzsina

Számtalan debreceni rendezvény fellépőjeként ismerheti a közönség. Idén a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara Könnyűzenei Képzési Központjának énektanára is. A Fruzsikás elnevezésű formációban tevékenykedik férjével, akivel zenészként 2018 januárjában volt szerencséjük eljutni San Diego-ba, valamint Los Angeles-be is. Jelenleg hamarosan megjelenő lemezükön dolgoznak. 

Csongrády Márta fotó- és képzőművész muzeológusként és etnográfusként végzett a Kossuth Lajos Tudományegyetemen. Harmincöt évig a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézetben dolgozott mint tudományos munkatárs. Megalapította a Kenézy Galériát, valamint szervezte a DOTE Gyermekklinikáján alakult Baby Galériát. A Vámospércsi Női Művésztelep és a Hortobágyi Nemzetközi Művésztelep vezetője 2003 óta.

Csongrády Márta
Csongrády Márta

Az utóbbi ma már egyesületként működik. Többször szerepelt munkáival Debrecen japán testvérvárosában, Toyamában, valamint Toyama városunkban megrendezett kiállításain. Debrecen művészeivel csoportos kiállításokon szerepelt Kínában, Koreában és Japánban. 

A Lautitia Kóruscsalád elődje, az 1959-ben alapított Bányai Júlia Általános Iskola Gyermekkara számos hazai és nemzetközi eseményen vett részt. Immár a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola kórusaként számos kórusverseny rendszeres díjazottja és fesztivál résztvevője. A kóruscsalád tagjai állandó szereplői a debreceni Kodály Filharmónia és a Csokonai Színház produkcióinak, valamint gyakran tesznek eleget a görögkatolikus egyház és a város felkérésének is. A Lautitia Ifjúsági Vegyeskar 2008-ban alakult meg az általános iskolából elballagott diákok kezdeményezésére 14-19 év közötti fiatalokból. E kórus alapító csapata 2016 óta a Lautitia Kamarakórus keretein belül dolgozik, így az ifjúsági vegyeskarban azóta a fiatalabb tagok folytatják az elkezdett munkát. A kamarakórus tagjai a 19-28 éves korosztályból kerülnek ki. Eddigi munkájuk egyik legfontosabb eredménye a 2015-ben megrendezett Arezzói Nemzetközi Kórusverseny Nagydíja.

Bodó Hanna
Bodó Hanna

Az elismerést a kóruscsalád nevében Nemes József karnagy és Bodó Hanna énekes vette át.

Nemes József
Nemes József

A Debrecen Város Hatvani-díja elismerést a közgyűlés azon személyeknek adományozza, akik a város fejlesztése érdekében a természettudományok, a gazdasági élet, az egészségügy, a szociális tevékenység, az idegenforgalom és a környezetvédelem területén kiemelkedő tevékenységet fejtettek ki; valamint átfogó életműveket ismer el vele. Ebben az évben a közgyűlés Debrecen Város Hatvani-díja elismerést adományozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztályának, professzor dr. Jávor András egyetemi tanárnak, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadójának, valamint dr. Krasznahorkay Attila fizikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztálya az ország egyik legmodernebb, 12 ágyas, multidiszciplináris háttérrel rendelkező egészségügyi ellátó egysége. 1 hónapos kortól 18 éves korig biztosítja a súlyos, kritikus állapotú speciális kezelést igénylő betegek komplex intenzív terápiáját a régió legmagasabb progresszivitási szintű ellátó helyeként.

Dr. Szikszay Edit
Dr. Szikszay Edit

Betegeik főleg Debrecenből és Hajdú-Bihar megyéből érkeznek, de a szomszédos megyékből, gyakran az ország más területeiről, sőt, határon túlról is fogadnak kritikus állapotú gyerekeket. Országosan kijelölt COVID-19 ellátóhelyként szükség esetén az intenzív osztály egy részének lezárásával biztosítani tudják a súlyos állapotú, koronavírussal fertőzött gyerekek kezelését.

Az elismerést a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Gyermek Intenzív Osztálya nevében Dr. Szikszay Edit osztályvezető és Dr. Szabó Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika megbízott igazgatója vette át.

Dr. Szabó Tamás
Dr. Szabó Tamás

Prof. Dr. Jávor András egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem rektori főtanácsadója a Debreceni Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát 1976-ban. Egyetlen munkahelyén, a Debreceni Egyetemen végigjárta az egyetemi grádicsokat a tanársegédtől a professzorságig, emellett részt vállalt az intézmény vezetésében, irányításában is. 2007-től, majd 2010-től oktatási rektorhelyettes volt, 2013-tól általános rektorhelyettesi pozíciót töltött be.

Prof. Dr. Jávor András
Prof. Dr. Jávor András

Vezeti az egyetem Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet Állatgenetikai Laboratóriumát, elnöksége alatt működik a Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter, valamint vezetője a Debreceni Egyetem Multidiszciplináris Agrár- és Élelmiszeripari Kabinetjének is. Az agrárium mellett szívügye a határon túli magyarság oktatásának kérdése. Nem véletlenül vállalta el a Magyar Rektori Konferencia Határon Túli Felsőoktatási Intézmények Bizottsága alelnöki tisztét, de ugyanilyen határozott fellépéssel áll ki a város és a Debreceni Egyetem érdekei mellett is. Örömmel tölt be szerepet az egyik legnagyobb hazai sportegyesület, a DEAC vezetésében.

Dr. Krasznahorkay Attila fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az Európai Akadémia tagja, az Atommagkutató Intézet Kísérleti Magfizikai Osztályának vezetője, tudományos tanácsadó. A Debreceni Egyetem Fizikai Tudományok Doktori Iskolájának törzstagja. 1990-ben szerzett PhD-fokozatot fizikai tudományok ágban. Kutatási területe a magszerkezet, az alapvető kölcsönhatások. Számos angol nyelvű tudományos közleménye, szakcikke jelent meg folyóiratokban. 2016-ban ő és munkatársai kísérleti eredményeit felhasználva feltételeztek egy, az univerzumot mozgató ötödik erőt, amely a sötét anyag részecskéivel is kapcsolatban lehet.

Dr. Krasznahorkay Attila
Dr. Krasznahorkay Attila

A Debrecen Város Hajós Alfréd-díja elismerés a versenysportban, a szabadidősportban és az utánpótlás-nevelésben sportvezetői, edzői szakterületen magas színvonalú munkát végzőknek; azon sportolóknak, akik kimagasló eredményeket értek el; illetve a testnevelés és diáksport területén éveken keresztül kifejtett kiemelkedő sportszakmai, oktató munkáért, maradandó értékeket teremtő tevékenységért adományozható egyéneknek és közösségeknek egyaránt. Hajós Alfréd elismerő díjban részesült Fodor Antal, a DEAC férfi röplabda csapatának vezetőedzője, valamint Kecskeméti János testnevelő-edző.

Fodor Antal vezetőedző a röplabda sportág kiemelkedő szereplője. Több mint 50 éve műveli, szervezi és edzőként fejleszti ezt a tanulás és munka mellett is kiválóan űzhető sportágat. Iskolai, városi, megyei és országos bajnokságok szereplője sportolóként, majd a sportág edzője, szakmai vezetője lett. 1980-tól debreceni sportegyesületek (Topán, DMVSC) női szakosztályainak csapatait vezette a Nemzeti Bajnokság I. osztályában.

Fodor Antal
Fodor Antal

Másfél évtizede a DEAC férfi NBI-es csapatát irányítja, jelenleg kiváló eredményekkel az Extra Ligában. Több évtizedes, folyamatos jeles szakmai teljesítménye mellett játékosgenerációk sorát juttatta kiemelkedő élmények birtokába. A játékosok személyiségének fejlesztését, az esetleges egyéni és csapatgondokat kiváló pedagógiai érzékkel kezelte és kezeli. Szervező és közösségteremtő ereje átlagon felüli.

Kecskeméti János 1989-ben végzett matematika-testnevelés szakon Nyíregyházán, valamint kosárlabda középfokú edzői végzettséget szerzett a Testnevelési Főiskolán. Édesapja nyomdokain haladva már tanulmányai idején elkezdett edzősködni. 1991-től a debreceni leány kosárlabdázás bázisát építette. Korosztályos és felnőtt női válogatott játékosok nevelőedzője volt, és az ezredfordulón a női NBI A csoportjában játszó csapat mellett is dolgozott. Általános iskolai tanítás után a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium tanára lett, ahol jelenleg is tanít. 2010-től a Ziccer Tigrisek Kosársuli leány szakosztályának vezetője és sikeres edzője lett, amely munkával megalapozta, hogy 2013-ban a leány szakág is akadémiai rangot kapjon. A diákolimpiákon elért kimagasló eredményeiért 2014-ben a Magyar Diáksportért kitüntetést vehette át. 

Kecskeméti János
Kecskeméti János

Debrecen Város Boncz László-díját a közgyűlés a gyermekvédelem, gyermekjólét, családsegítés, idősgondozás, a fogyatékos személyek ellátása; valamint az egészségügyi alap- és szakellátás, az egészségmegőrzés területén intézményesített vagy intézményi kereteken kívül, a lakosság érdekében kimagasló szakmai tevékenységet végző és kiemelkedő eredményeket elért személyek munkájának elismeréseként adományozza. Az ebben az esztendőben negyedik alkalommal odaítélt díjat Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna, a Héra Család- és Gyermekjóléti Szolgálat, intézményvezetője és Kissné Krajnik Katalin Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálatának szakosított ellátásért felelős intézményvezető-helyettese kapta.

Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna, a Héra Család- és Gyermekjóléti Szolgálat intézményvezetője 1998-ban a Hajdúböszörményi Wargha István Pedagógiai Főiskolán végzett szociálpedagógus és óvodapedagógus szakon. 2000-ben vezető óvodapedagógus szakirányú szakon szerzett oklevelet. 2003-ban a Debreceni Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karán gyermekjóléti alapellátás témakörből szociális szakvizsgát tett, majd 2007-ben mentálhigiénés szakember szakirányú szakképzettséget szerzett. 2013-ban a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán végzett jogászként.

Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna
Kaszásné dr. Enyedi Zsuzsanna

A Héránál 1998. február 1-jétől dolgozik. Munkáját főiskolásként kezdte családgondozó munkakörben. A vezetői feladatokat intézményvezetőként 2000-től látja el. Pályája kezdetétől tereptanárként segítette a szociálpedagógus-képzést. Munkássága eredményeként a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Felnőttképzési Kara 2010-ben a Hérát a Kar Kiváló Terephelyévé nyilvánította.

Kissné Krajnik Katalin Debrecen Megyei Jogú Város Városi Szociális Szolgálatának szakosított ellátásért felelős intézményvezető-helyettese. 1992-ben kezdte munkáját az akkori Debreceni Egyesített Szociális Intézményben, mint körzeti házi szociális gondozó. 1997-től Debrecen különböző gondozási központjaiban dolgozott, mint szervező gondozó, majd szociális munkás, 2001-től pedig, mint gondozásiközpont-vezető később gondozószolgálat-vezető. 1997-től saját munkaköre mellett közreműködött a Debreceni Zsidó Hitközség idősgondozói centrumának kialakításában, szakmai programjának kidolgozásában. 2017-től szakosított ellátás vezető a Városi Szociális Szolgálat szakosított ellátási központjában. 2019-től az intézmény szakosított ellátásokért felelős intézményvezető-helyettese. Eddigi munkásságával hozzájárult Debrecen gondoskodó várossá válásához. Széles körű szakmai tudása a szociális szakma minden területére kiterjedően, az elméleti és gyakorlati munkában is napi szinten mutatkozik meg.

Kissné Krajnik Katalin
Kissné Krajnik Katalin

Debrecen Város Kiváló Pedagógusa kitüntető díjban részesülhet az a pedagógus, aki kimagasló oktatói, nevelői, vezetői munkát végez és éveken keresztül kiemelkedő, maradandó, értékteremtő tevékenységet folytat az oktatásügy területén. Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése 2020-ben Debrecen Város Kiváló Pedagógusa díjban részesítette dr. Nagyné Harangi Ilonát, a Sinay Miklós Utcai Óvoda intézményvezetőjét, Szegedi József villamosmérnök, okleveles mérnöktanár, mérnökinformatikust és Perjéssyné Vályi Judit Ágnest, a Mesekert Óvoda óvodapedagógusát, óvodavezető-helyettesét. 

Dr. Nagyné Harangi Ilona pályája kezdete óta a Sinay Miklós Utcai Óvodában dolgozik óvodapedagógusként. 1999 óta az intézmény vezetője. A gyermekek önzetlen elfogadása, szeretete, tisztelete örök egyetemes érték számára. Hitelesen közvetíti, hogy a néphagyományok megélése, a magyar kulturális értékek átörökítése, a gyermeki személyiség kibontakoztatásának egyik forrása. Megálmodója és alkotó részese az óvoda Napról napra pedagógiai programjának, valamint a nevelőtestület 8 kötetes, néprajzi kiadvány-sorozatának.

Dr. Nagyné Harangi Ilona
Dr. Nagyné Harangi Ilona

Elkötelezett, hatékony vezetői munkájának eredménye az óvoda egyedi arculata, a folyamatosan megújulni tudó, innovatív nevelőtestület. Óvodavezetői szakmai kvalitásainak elismeréseként 2013-tól a Nemzeti Pedagógus Kar felkérésére több éven keresztül képviselte az óvodapedagógusok munkáját. Elhivatottsága, életfilozófiája, elért eredményei visszatükrözik a pedagógus pálya iránti hűségét, egyénisége a közösség lelki táplálékául szolgál.

Szegedi József villamosmérnök, okleveles mérnöktanár, mérnökinformatikus. 2010 óta a Debreceni Szakképzési Centrum Beregszászi Pál Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája tanára. Szakmai tapasztalatait az iparból hozta. Az intézményben a villamosipar és elektronika ágazati tárgyak elméleti oktatásában vesz részt nappali és felnőtt tagozaton egyaránt. A villanyszerelők és az erősáramú elektrotechnikusok oktatását végzi, emellett osztályfőnöki feladatokat lát el. 2018 óta az innovációs munkaközösség vezetője.

Szegedi József
Szegedi József

Az utóbbi nyolc évben a tehetséggondozás és versenyeztetés területén – a debreceni duális képzőhelyekkel összefogva – kiemelkedő eredményeket ért el tanítványaival. Munkáját a „Tudni kell a tananyagot, és szeretni kell a diákot” gondolat jegyében végzi. Példamutató szakmai szerepvállalás, reális látásmód, a kollégákhoz és a diákokhoz való korrekt, egyenes és becsületes hozzáállás, folyamatos szakmai megújulás jellemzi.

Perjéssyné Vályi Judit Ágnes a Mesekert Óvoda óvodapedagógusa. 1984-ben szerzett óvodapedagógusi diplomát, és jelenlegi munkahelyének jogelődjében, a Jánosi Utcai Napköziotthonos Óvodában állt munkába. 2000-től látja el az intézményvezető-helyettesi feladatokat is. Több mint 30 éves szakmai munkája alatt többször volt óvodapedagógusok mentora. Szakmai kompetenciáinak bővítése érdekében több szakvizsgát szerzett. Általa javasolt innovációk épültek már be az intézmény szakmai munkájába. Számos sikeres pályázat írója, ezáltal is segíti az óvoda szakmai és tárgyi feltételeinek bővítését. Az óvoda dokumentumainak kidolgozásában aktív, alkotó szereplő, az intézmény nemzetközi kapcsolatainak mozgatója. Jelenleg a Szeresd! Ismerd! Védd! Erasmus+ óvodai stratégiai partnerségen belül egy 15 hónapos projekt megvalósításának koordinátora. Többször publikált az Óvodai Nevelés című országos folyóiratban is.

Perjéssyné Vályi Judit Ágnes
Perjéssyné Vályi Judit Ágnes

Debrecen Város Közoktatásáért kitüntető díjban részesülhet az a személy vagy közösség, akinek, vagy amelynek az oktató-nevelő tevékenységhez kapcsolódó, azt segítő munkája éveken keresztül kimagasló. Ebben az évben két személy és egy közösség részesül Debrecen Város Közoktatásáért kitüntető díjban: Szabó Gyula tanár, iskolaalapító, intézményvezető, Szilágyiné Fintha Judit, a Debreceni Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetője, valamint a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma.

Szabó Gyula tanár, iskolaalapító, intézményvezető. 29 évig volt tagja Debrecen közgyűlésének, elnöke az oktatási szakbizottságnak. A város közoktatásának meghatározó alakja. 1976-tól dolgozik pedagógusként. 1981-ben szerzett általános iskolai földrajz szakos tanár szakképzettséget, valamint népművelő diplomát. Pályafutását Létavértesen kezdte, majd a debreceni Fazekas Mihály Általános Iskolában folytatta. 1994-től alapítója és vezetője jelenlegi intézményének, amely akkor még a Fazekas Mihály Általános Iskola Epreskerti Tagintézményeként működött.

Szabó Gyula
Szabó Gyula

2001-ben kapott fenntartói megbízást az önálló Epreskerti Általános Iskola vezetésére. Az iskola fő profilja – az emelt szintű informatika oktatás – egyedülálló arculatot ad az intézménynek: az országban csupán három ilyen általános iskola működik. Fontosnak tartja, hogy tanítványai az autonómiájukat kibontakoztathassák, mellyel használható, értékes tudást szerezhetnek. Szerinte a nevelő-oktató munka feltétele a gyermekbe vetett, szereteten alapuló hit.

Szilágyiné Fintha Judit a Debreceni Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetője 1980-ban szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát, majd ismereteit számítástechnika szakos tanári végzettséggel gyarapította. Pedagógusként a Nógrádi Sándor Általános Iskolában, majd a Hunyadi János Általános Iskolában dolgozott, ahol innovatív, kreatív szemléletével, tudását szívesen átadó közvetlen személyiségével támogatta a tanulók fejlődését, ismeretszerzését.

Szilágyiné Fintha Judit
Szilágyiné Fintha Judit

1999-től a debreceni polgármesteri hivatal oktatási osztályának tanügyigazgatási ügyintézője volt, majd a Debreceni Tankerületi Központ köznevelési osztályvezetőjeként oktatásirányítási és tanügyigazgatási feladatok ellátására kapott megbízást. Szerteágazó együttműködés jellemezte tevekénységét mind a szakmai partnerekkel, szervezetekkel, iskolákkal, mind a szülőkkel, tanulókkal, intézményvezetőkkel, pedagógus kollégákkal egyaránt. Közel 40 évig – nemrég történt nyugdíjba vonulásáig – dolgozott Debrecen közneveléséért.

A Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma története visszanyúlik 1867-re, s közös gyökerű a debreceni agrár-felsőoktatási képzéssel. Az iskola fő profilja a kezdetektől a mai napig a középfokú mezőgazdasági szakemberképzés és a felsőfokú agrártudományi továbbtanulásra való felkészülés, az érettségire épülő technikusképzés és a szakirányú felnőttoktatás. Profilja közgazdasági képzéssel, majd 2010-től sportgimnáziumi osztály működtetésével bővült, s a képzési portfolióban megjelent az élelmiszergazdaság és a környezetgazdálkodás is. Ma az intézmény 9 megyéből fogad diákokat a mezőgazdasági technikus képzés keretében, amely azt mutatja, hogy az iskola már túlnőtte a regionális szerepkört. A nevelőtestület abból a szellemi hagyatékból táplálkozik, melyet az iskola alapító dokumentumában az egykori honatyák így fogalmaztak meg: „A Föld szeretete – hazaszeretet.” 

Az elismerést a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma nevében Filep Miklós igazgató vette át.

Filep Miklós
Filep Miklós

Az ünnepségen közreműködött Pless Attila, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar tanszékvezető főiskolai docense.