Busz maszkviselés Debrecen

Debrecenben is divat az orr alá húzott maszk – tényleg unjuk már ezt a járványosdit?

Helyi hírek

Körbenéztünk, mennyire fegyelmezettek a debreceni és a Debrecenben megforduló polgárok maszkviselés terén.

Rögtönzött felmérésünk mozgatója részben Szlávik János kedd esti kijelentése volt, miszerint a magyaroknak elegük van ebből a járványosdiból, és alig hordják a maszkot. Az infektológus a fiatalok felelőtlenségéről is beszélt, itt olvasható a teljes cikk.

Hogy ki mennyire érzi valós veszélynek a járványt, és mennyire ért egyet az elsősorban idősek védelmében meghozott szabályokkal, az nagyjából lényegtelen, hiszen ezek a rendelkezések kötelező érvényűek, és egy friss hír szerint hamarosan a MÁV és a Volánbusz is keményen bünteti a maszk használatát mellőző utasokat. A DKV pedig már korábban lépett ez ügyben.

Szájmaszk nélkül meg se próbáljunk tömegközlekedési eszközre szállni Debrecenben!

Apropó, DKV. Mi a helyzet a debreceni tömegközlekedési eszközökön?

Kutatásunk során arra az eredményre jutottunk, hogy a debreceni villamos-, busz- és trolijáratokon – talán a szankciók miatt is – jóval fegyelmezettebbek az emberek, mint például a bevásárlóközpontokban.

Maszk nélküli utast elvétve látni (nyilván nála is ott lapul a táskában vagy zsebben), maszkot helytelenül hordót viszont annál inkább. Számításaink szerint az utazóközönség mintegy 55 százaléka hordja helyesen az arcmaszkot (orrot és szájat is eltakarva), viszont rendkívül nagy arányban viselik orr alatt. Persze így kibírhatóbb, de a szabály világosan előírja, hogy az orra is rá kell húzni azt a fránya védőeszközt.

Üzletek, bevásárlóközpontok

Eléggé vegyes a kép. Akad olyan áruház, ahol a biztonsági őr udvariasan figyelmezteti a maszk nélkül belépő vásárlót, de említett eszköz helyes használatára már nem igazán fordítanak figyelmet. Hovatovább, a biztonsági emberek is nagy százalékban hordják orr, vagy akár áll alatt fityegtetve a maszkot.

A vásárlók körében a tömegközlekedési eszközökhöz képest nincs akkora fegyelem. A vevők kevesebb mint fele hordja megfelelően az arcmaszkot, igen gyakori itt is a csak szájat, vagy még azt sem takaró megoldás. A pénztárosokat vizsgálva, talán nem is láttunk olyat, aki rendesen eltakarta volna vírust közvetítő testnyílásait. Igaz, őket egyes üzletekben plexifal is elválasztja a vásárlóktól.

Ahol nagy ívben tesznek a szabályokra

Találtunk olyan kisboltot is, ahol szinte kinézik a maszkban érkező vásárlót, itt az egyébként ismerős eladó csak legyint a járványügyi intézkedésekre.

“Többen halnak meg autóbalesetben, vagy influenzában”

– hajtogatja.

Szakértő: 3-4 hét alatt berobbanhat a járvány, lehet, hogy több haláleset lesz, mint tavasszal

Ahonnan kizavarják a felelőtlen vásárlót

A legkeményebb eset az egyik debreceni dohányboltban történt. A tűzrőlpattant eladó komoly válaszút elé állította a maszk nélküli vevőt: “ha nincs maszk, nem szolgálom ki”. A megszeppent férfi szégyenszemre eloldalgott.

Unjuk? Vagy untuk eddig is?

A tavaszi emlékeket felidézve úgy látjuk, az őszi második hullámot kevésbé vesszük komolyan. Gumikesztyűt egyetlen vásárló sem használt, a távolságtartással pedig azt kockáztatjuk, hogy elénk állnak a sorban. Pedig állítólag a java csak most következik.