Ennyire várják tárt karokkal a volt debreceni színházigazgatót a színművészetis hallgatók

Helyi hírek Ország

A Színház és Filmművészeti Egyetemnél (SZFE) tartott hétfő esti tüntetés után az intézmény több hallgatója letáborozott az épületben, majd blokádot állított – derül ki az ATV tudósításából.

Szurdi Panni, az egyik diák a csatorna Start című műsorában azt mondta, a diákok döntik el, milyen vezetőket, oktatókat engednek be, és kiket tartanának távol az intézménytől.

Hétfő délután hosszú sajtótájékoztatót tartott a Színház- és Filmművészeti Egyetem, amelynek utolsó aktusaként az egyetem vezetése bejelentette a lemondását.

Nagyon nem örülnek Vidnyánszky Attila érkezésének a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

Az SZFE Vas utcai épületénél hétfő este tartottak újabb demonstrációt, amiért az intézmény szeptembertől alapítványi formában működik tovább. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Vidnyánszky Attila lett, akinek kinevezése ellen az egyetem több munkatársa és a diákság is tiltakozott. Úgy gondolják, ezzel a kormány teljes befolyást szerez az intézmény fölött.

Kuratóriumi tagok közé az SZFE által javasoltak helyett csak az alábbi, kormánybarát személyek kerültek be:  

Bacsa György, a Mol stratégiai ügyvezető igazgatója,

Lajos Tamás operatőr-producer,

Rátóti Zoltán színész-rendező és

Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója.

 

A felügyelőbizottság tagjai pedig:

Nemcsák Károly, a József Attila Színház igazgatója, a Vidnyánszky vezette Teátrumi Társaság tagja, fideszes események rendszeres résztvevője;

Szapáry György, Orbán Viktor korábbi tanácsadója, washingtoni nagykövete, 2015 óta a Magyar Nemzeti Bank elnöki főtanácsadója;

Windisch László, a második Orbán-kormányban minisztériumi főosztályvezető, 2013-tól 2019-ig a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke.

A tüntetés előtt az SZFE szenátusa és a vezetése is lemondott, mert szerintük az autonómia minden lényeges elemét felszámolták. Vidnyánszky erről később azt mondta: nem örül neki, illetve reméli, hogy

lecsillapodnak a kedélyek és nagyon hamar érezhetővé tudjuk tenni a pozitív változási folyamatokat.

https://www.facebook.com/Szinhazesfilmmuveszetiegyetem/posts/3625578747454207

Fotó: 444.hu/Kremmem Sarolta