Átadták a 471-es főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávosított szakaszát, Szijjártó a jachtos ügyéről is nyilatkozott

Helyi hírek

Nem lehet ilyen nagy eseményhez nem felsorakozni, de legalább kényelmesen elfértek. Az eseményen beszédet mondott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Tasó László országgyűlési képviselő, Pántya József, a NIF Zrt. beruházási igazgatója, Papp László, Debrecen polgármestere, valamint Antal Szabolcs, Hajdúsámson polgármestere is.

Szijjártó Pétert a múlt heti jachtos nyaralásáról is kérdezték – ezt felelte:

“Az életem egy nyitott könyv, ez azért van, mert a munkával fenntartott idő 100 százalék” – mondta. Szijjártó szerint ugyanez viszont nem igaz a családi életére és a családi vakációjára, a jachtozást ennek tartja. Mindenkit arra kért, hogy ezt tartsa tiszteletben, munkáról – fogadkozott – ezután is minden információt meg fog adni.

“Nálam a jogszabályok tiszteletben tartása nem szezonális kérdés, abban biztosak lehetnek, hogy a rám vonatkozó jogszabályokat a közéletben és a magánéletben is tiszteletben tartom” – mondta.

A HVG felvétele:

https://www.facebook.com/hvghu/videos/931353527361408/

Annak érdekében, hogy növekedjen Magyarország vonzereje, folytatni kell a közúthálózat fejlesztését – mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden, amikor átadta a 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávos szakaszát.

Szijjártó Péter elmondta: 2010 óta félezer kilométer autópálya, illetve gyorsforgalmi út készült el az országban, és hatezer kilométer főbb utat korszerűsítettek.

Idén 214 útfelújítási projekt 642 kilométer úrszakaszt érint, 2024-ig pedig ötezermilliárd forintot költenek közúti és vasúti fejlesztésekre – sorolta a tárcavezető.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Magyarország központi fekvése is indokolja a közlekedési infrastruktúra fejlesztését, és példaként említette: amikor a koronavírus-járvány miatt lezárták az ország határait, a feltorlódott forgalomból gyorsan kiderült milyen fontos közlekedési folyosó Magyarország Nyugat- és Kelet-Európa között.
Elismerően szólt arról, hogy a vírusjárvány idején is folytatódtak a közlekedési beruházások, és a Debrecen környéki fejlesztések is. Hozzátette: 25 debreceni vállalkozás jelezte beruházási szándékát 12 milliárd forint értékben, amivel 2900 munkahelyet mentenek meg. A kormány 6 milliárd forinttal támogatja ezeket a beruházásokat.

A 471. számú főút Debrecen-Hajdúsámson közötti, négysávosított szakasza az átadás napján, 2020. augusztus 25-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Szijjártó Péter azzal összefüggésben, hogy elkészült a Debrecen-Hajdúsámson közötti 2×2 sávos útszakasz azt mondta, a munka még nem fejeződött be, mert a 471. számú út debreceni belvárosi szakaszát is 2×2 sávossá kell tenni.

Jelezte: a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. elkészült a tervek módosításával, és a Debrecen 2030 programban elkészül a beruházás.

Debrecen az ország keleti részének egyértelmű központja, “hazánk második fővárosa”, logisztikai, közlekedési fejlesztése kiemelt kormányzati feladat is – emelte ki Szijjártó Péter megjegyezve, hogy 21 beruházás “keresi a helyét a fejlesztési ügynökségnél”, egy részük célpontja Debrecen.

Papp László Debrecen, és Antal Szabolcs Hajdúsámson polgármestere is mérföldkőnek nevezte a két település közötti négysávos útszakasz megépítését. Papp László azt mondta, a Debrecen 2030 fejlesztési program fontos törekvése, hogy a gazdaságfejlesztési folyamatok hatása az agglomerációban is érvényesüljön.

Tasó László, a térség országgyűlés képviselője emlékeztetett, hogy 1993-ban Magyarország tíz legrosszabb burkolatú útja között tartották számon a 471-es főutat, és 2012-ig kellett várni, amíg napirendre került a korszerűsítése. A képviselő szerint a felújított út hozzájárul a térség fejlődéséhez, és lakosságmegtartó erejéhez.

Pántya József, a NIF Zrt. beruházási igazgatója jelezte: a 471-es út 4,6 kilométeres, Debrecen és Hajdúsámson közötti 2×2 sávos szakasza nettó 7,4 milliárd forintba került.