Szép az új Dósa nádor tér, de hol vannak a fák? Így magyarázza a polgármester

Helyi hírek

Szombaton átadták a megújult Dósa nádor teret Debrecenben. Joggal merülhet fel a kérdés: miért ültettek ilyen kevés fát ide?

A debreceni önkormányzat közleményében hangsúlyozza, a város továbbra is ragaszkodik célkitűzéséhez, miszerint 5 év alatt összesen 10000 fát ültet a városban a Debrecen, a mi kertünk elnevezésű program keretén belül. A Dósa nádor téren most elültetett 15 darab fával – 2019 áprilisa óta – összesen 1676 új fa van Debrecenben.

Nagyon sok vita volt arról, hogy fásítani kell a belvárosban. Nagyon sok komment érkezett azzal kapcsolatban, hogy miért nem ültetünk sok fát erre a térre. Nem azért nem ültettünk fát, mert nem akartunk, hanem azért, mert nem lehet erre a térre fát ültetni. Debrecen legterheltebb közműhálózata a Dósa nádor tér alatt fekszik: gáz-, távhő, elektromos- és vízvezetékek, valamint Kelet-Magyarország vasútirányítási központja is ezen a téren keresztül van betáplálva az egykori Tisza Palotába. Ezekre a vezetékekre nem lehet fákat ültetni, ezért választottuk azt a megoldást, hogy dézsákba ültetünk 15 új fát. Ezért amikor a térről véleményt mondanak, kérem a megértésüket, hogy ennyi kötöttség mellett tudtuk kihozni ezt a térből

— emelte ki Papp László a Dósa nádor tér megnyitóján.

Ilyen lett a megújult Dósa nádor tér és a Csapó utca egy szakasza

A Debrecen 2030 program részeként új sétálóövezetet avattak a belvárosban augusztus 15-én. A hét hónap alatt elkészült fejlesztés keretén belül 11 ezer négyzetméter újult meg a Dósa nádor téren és a Csapó utca egy szakaszán, ezáltal nyolcszorosára – így 970 négyzetméterre – nőtt a zöldterület a korábbihoz képest.

A Dósa nádor tér és a Csapó utca átépítésének tervezésekor az volt a cél, hogy olyan új közösségi teret hozzanak létre, amely szervesen csatlakozik a főtérhez, és a jelenleginél sokkal nagyobb zöldfelület jöjjön létre. Ennek eléréséhez nagy, összefüggő gyep- és növényfelületeket alakítottak ki. 260 négyzetméteren virágágyásokat alakítottak ki, ezen felül pedig 3425 cserjét telepítettek és 360 négyzetméteren gyepszőnyegeztek. A növényzet megfelelő vízutánpótlása érdekében automata öntözőhálózat is épült.

A téren a város jelenleg legmodernebb – különleges, burkolatba süllyesztett – vízjátékát építették meg, amelyet környezetvédelmi szempontoknak megfelelően terveztek. A szökőkút nemcsak  víztakarékos, hanem teljesen automatizált vezérlésű a víz- és fényjáték szempontjából egyaránt, s LED-világítással van felszerelve. A fejlesztés részeként a térre 3 – a gyerek számára kiváló bújócskázó helyül szolgáló – gömböt, 1 ivóvízkutat, 17 támlás padot, 8 egyszemélyes támlás padot, 4 kör alakú betonpadot, hulladéktárolókat, 1 automata és öntisztító WC-t és 28
kerékpártámaszt telepítettek.

A közleményben azt is írják, a debreceni virágpiac évtizedek óta üde színfoltja a belvárosnak, mely a mostani fejlesztéssel – megtartva a régi virágpiac hangulatát – méltó környezetben működhet majd. A Csapó utcán két sorban összesen 128 virágárusító padot építettek, melyek egyenként három pozícióba állíthatók, megkönnyítve így a virágárusítást. Emellett 4 darab, a tér arculatába illeszkedő, zárható virágárusító pavilont alakítottak ki. Közös értékeinket pedig térfigyelő kamerák óvják az új sétálóövezetben.

A Dósa nádor tér és a Csapó utcának a Piac utcától a Liszt Ferenc utcáig tartó szakasza is csatlakozik a már korábban kiépült sétálóövezethez, s hamarosan itt kap helyet a – Szanyi Borbála szobrászművész által tervezett és alkotott – Szent István-szobor, melyet augusztus 20-án avatnak fel.

Fotó: Miskolczi János