Megszűnt sok állás Hajdúszoboszlón is – hogyan találjon mégis munkát?

Helyi hírek

A vírusválság letarolta a magyar idegenforgalmi szektort és ezzel sok állás szűnt meg. Különösen nagy érvágás ez az olyan, főleg szezonális idegenforgalomból élő településeken, mint Hajdúszoboszló.

Idén minden más. Bár májusban oldottak a kijárási korlátozásokon, az emberek folyamatosan a következő hullámra gondolnak és inkább nem mozdulnak otthonról. Sokan a megélhetésüket is elveszítették, így ha akarnának sem tudnának kifizetni egy nyaralást még belföldön sem.

Bár a legtöbb híradás a balatoni idegenforgalom visszaeséséről szól, a Balaton mellett még számtalan magyar város van, ahol komoly problémát okoz a kiesés. Hajdúszoboszló egyike azoknak a vidéki városoknak, ahol az emberek nagyrésze az idegenforgalomból él és a nyári időszak alatt termeli meg az egész éves bevételének nagyrészét. Az a még soha nem látott helyzet állt elő, hogy lényegében megszűnt a nyári szezon, így számtalan vállalkozás ment tönkre

Állást keresni Hajdúszoboszlón most nem könnyű, de nem lehetetlen. Íme néhány ötlet, ami segíthet a keresésben.

 

  • Gondolja át készségeit

 

Ha sokáig dolgozott idegenforgalmi munkakörben, hajlamos lehet rá, hogy csak ilyen jellegű munkát keressen, ami teljesen természetes. Az idegenforgalomban zátonyra futásával azonban ezen a területen nem sok lehetőség található. Sok lehetőséget nyithat meg, ha leírja készségeit és tapasztalatait és átgondolja, hol tudná azokat hasznosítani. Ha eddig recepciósként dolgozott, biztosan könnyen szót ért az emberekkel. Ilyen adottságokkal sikerrel vállalhat telefonos ügyfélszolgálati munkát, vagy akár adósságrendezéssel is foglalkozhat.

Készítsen egy listát készségeiről és gondolja át, milyen más szektorban lehet őket sikerrel bevetni.

 

  • Legyen rugalmas a munkaviszony tekintetében

 

Lehet, hogy teljes munkaidőben nem tud elhelyezkedni, de részmunkaidőben már talál lehetőséget. Fontos a rugalmas hozzáállás és a nyitottság akár az alkalmi jellegű munkavégzés irányában is. Ezzel nem veszti el a lehetőséget, hogy közben munkát keressen, sőt! Több emberrel ismerkedik meg, ami segíthet, hogy új lehetőségekről halljon.

 

  • Vesse be a kapcsolati tőkét

 

Az állások nagyrészét békeidőben is ismeretség útján töltik be, a hirtelen előállt munkaerőpiaci fordulat után pedig ez hatványozottan igaz. Érdeklődjön az ismerősöknél, családtagoknál, tudnak-e valamilyen lehetőségről. Keresse fel a régi kapcsolatokat, régi munkatársakat. Sokszor egy rövid beszélgetés során felmerülhetnek nem várt lehetőségek.