Jól halad a Momentum aláírásgyűjtése a Fancsikai-tavakért

Helyi hírek

A Momentum július 4-én aláírásgyűjtést indított a CIVAQUA-projekt megvalósításáért. A vízügyi fejlesztés egy csatornarendszeren keresztül vezetné el a vizet a Keleti-főcsatornából Debrecenig. Segítségével állandósítható lenne a Tócó-patak vízhozama, orvosolnák a Nagyerdő vészesen alacsony talajvízszintje okozta károkat, és megbízható vízutánpótlást biztosítanának az erdőspusztai tavaknak. A CIVAQUA által biztosított vízellátás újraéleszthetné Debrecen egyre száradó környezetét, miközben a várostól nyugatra fekvő mezőgazdasági területek öntözhetőségét is megoldaná. Mándi Lászlót, a Momentum országos elnökségi tagját és debreceni önkormányzati képviselőjét kérdeztük a petícióról.

Hogy halad az aláírásgyűjtés?

Mondanám, hogy meglepően jól, de ez csak azoknak lehet meglepő, akik szerint Debrecen fideszes város, és aki a Fidesz álláspontja ellen van, annak úgysem terem itt babér. Ezzel szemben mi azt tapasztaljuk, hogy a debrecenieket igenis érdekli a város és a környezetük sorsa, és a nagy többség aláírja a petíciónkat. Annak ellenére, hogy az nyíltan kritizálja a jelenlegi városvezetés tehetetlenségét és nemtörődömségét, amit az elmúlt 15 évben a CIVAQUA kapcsán mutatott.

 

Számot nem fog mondani?

De, napokon belül elérjük a kitűzött 10.000 aláírás felét, akkor be is fogjuk jelenteni.

 

Papp László szerint nyitott kapukat döngetnek, mert a CIVAQUA-t ők is támogatják. 

Papp László és párttársai sok mindent mondtak már az elmúlt 15 évben a CIVAQUA kapcsán. Voltak itt hangzatos sajtóközlemények, szándéknyilatkozatok, ígérgetések és annak mondogatása, hogy a CIVAQUA mennyire fontos. De ha megnézzük, hogy mi történt a nagy szavakon túl, akkor egyértelműen láthatjuk: semmi. A 2000-es évek óta rendelkezésre állnak a tervek, de egyetlen politikai erő sem tett semmit azóta a CIVAQUA megvalósításáért. 

 

Pedig 2010 óta nemcsak a városvezetés, hanem a kormány is narancssárga, Debrecen a NER zászlóshajója, és mégsem tett senki egy lépést sem a CIVAQUA megépítéséért. Ahogy már több helyen elmondtuk: ígéretekkel tele a padlás, itt az ideje a cselekvésnek.

 

Egy nemrég megjelent kormányrendelet alapján 16 milliárd forintot szánnak a CIVAQUA első fázisára. Akkor most elérték, amit akartak?

A kormányrendelet a teljes CIVAQUA-projektnek csak az első szakaszára tesz ígéretet, ami a Tócó patakig hozná el a Keleti vizét. Ez még nem segítene sem a Nagyerdőn, sem a Fancsikán vagy a Vekerin. De még erre az első szakaszra sem vállaltak határidőt. 

Örülünk neki, hogy az aláírásgyűjtésünk annyit már elért, hogy Papp Lászlónak hirtelen sürgőssé vált a 15 éve halogatott CIVAQUA. De ez a kormányrendelet édeskevés. A mi petíciónk egyértelműen fogalmaz: 2024-ig meg kell valósítani a teljes beruházást.

 

És ebben hogyan segíthet ez az aláírásgyűjtés?

A petícióban nagyon pontos és szigorú feltételeket szabtunk a városvezetésnek, melyeket nem lehet további ígérgetésekkel kiváltani. Már idén ki kell nevezni egy pártoktól független szakértőt, aki a CIVAQUA-projekt menedzseléséért lenne felelős. Ez azért is lenne fontos, hogy legyen valaki, aki felügyeli: ne lophassák el a CIVAQUA építésére fordított közpénzt. Ugyancsak idén év végéig bele kell írni a CIVAQUA-t a város klímastratégiájába, határidővel köteleződve el a megvalósítás mellett. 

Jövő júniusig adtunk határidőt a 15 éves tervek aktualizálására, amit egyébként az idei költségvetés vitájában én már januárban javasoltam Papp Lászlónak, de akkor leszavazták. Jövő év végéig meg kell szerezni a szükséges forrásokat, és el kell kezdeni az építkezést. 2024. december 31-ig pedig meg kell valósítani a CIVAQUA-t.

 

De mit remélnek a petíció sikerétől? Min fog változtatni, ha 10.000 debreceni aláírja a kezdeményezést?

Az említett pontokat a fideszes többségű Közgyűlés elé fogjuk vinni. Akkor majd valódi felelősséggel és következményekkel nyilváníthatnak véleményt arról, hogy tényleg meg akarják-e építeni a CIVAQUA-t, vagy az egész csak politikai szemfényvesztés volt a részükről. Eldönthetik, hogy szembemennek-e tízezer debreceni véleményével. 

Ami persze sokkal több debrecenié lesz, hiszen amikor tízezren aláírták, abból pontosan tudhatjuk majd: a debreceniek többségének ugyanez a véleménye. Ha pedig mégis megkockáztatnák, hogy semmibe veszik a debreceniek többségének akaratát, akkor vannak még eszközök a tarsolyunkban a cselekvésre. És legkésőbb 2022-ben a debreceniek is kifejezhetik a véleményüket arról, hogy mennyire tetszik nekik, ha az állampárt semmibe veszi őket.

 

Azt nyilatkozta, hogy tucatnyi aktivistájuk vesz részt az aláírásgyűjtésben. Tényleg ilyen sokan önkénteskednek a Momentumnak Debrecenben?

Szerencsére sokkal többen, mert nem tucatnyit, hanem több tucatnyit nyilatkoztam. Amikor arról beszélünk, hogy a Momentum a legerősebb ellenzéki párt Debrecenben, akkor nemcsak arról van szó, hogy mennyien szavaznának ránk egy most vasárnapi választáson. Hanem arról is, hogy hány aktív, lelkes és dolgozni hajlandó önkéntes tagunk van a városban. 

Hozzánk folyamatosan érkeznek új tagok. Ők mind arról számolnak be a felvételi beszélgetésen, hogy azért a Momentumot választják, mert mi vagyunk az egyetlen olyan párt a palettán, akik egyszerre tiszták és cselekvők. Az elmúlt választások alkalmával azért volt országosan is sokkolóan alacsony a részvételi arány Debrecenben, mert az emberek nem láttak kormányzóképes alternatívát a Fidesszel szemben. Ezért inkább nem mentek el szavazni. 

Mi a Momentumban azon vagyunk, hogy megmutassuk a tiszta és cselekvő alternatívát a Fidesszel szemben országosan és Debrecenben is. Most például 10.000 aláírás összegyűjtésével a CIVAQUA ügyében. 

(A Momentum tájékoztatása szerint mindennap 17 és 19 óra között a Fórum Bevásárlóközpont Csapó utcai bejáratánál gyűjtik az aláírásokat, de időszakos kitelepülések során más városrészekben is megjelennek.)