Közleményt adott ki a koronavírusos szegedi rektor: “A hír igaz”

Egyetem Helyi hírek Ország
Koronavírus

Koronavírus-fertőzötten ment be dolgozni egy külföldi út után Rovó László, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Mivel a hírt több sajtóorgánum is megszellőztette, az egyetem vezetője közleményben reagált, ezt írja:

Több hazai sajtóorgánumban napvilágot látott az információ, miszerint jómagam egyike vagyok azon szegedi polgároknak, akik megbetegedtek az új típusú koronavírus okozta fertőzés következtében. A hír igaz.

Egy hónapokkal korábban betervezett, magáncélú külföldi utazáson vettem részt Dél-Tirolban a hónap elején, ahonnan március 8-án, tehát a magyarországi hivatalos veszélyhelyzet – és egyúttal az egyetemi oktatás és betegellátás leállása – előtt érkeztem haza. Üdülésem helyszíne előzetes tájékozódásom alapján nem tartozott a koronavírus által veszélyeztetett területek közé, és ezt számos forrás megerősítette számomra.

Több évtizedes tapasztalattal rendelkező, gyakorló orvos vagyok, de utazásom, ott tartózkodásom, valamint hazajövetelem során nem tapasztaltam olyan jelet sem magamon, sem a környezetemben, amely akár a legkisebb gyanúra is okot adhatott volna a vírusfertőzöttséggel kapcsolatban. Az sem bizonyítható, hogy a koronavírus külföldön került a szervezetembe, könnyen elképzelhető, hogy Szegeden fertőződtem meg, fül-orr-gégészként egyébként is gyakran kerülök kapcsolatba felsőlégúti fertőzésekkel.

Mindemellett a hazaérkezésemet követően végzett orvosi munkám steril körülmények között, a legszigorúbb egészségügyi protokoll szerint zajlott – mint korábban is minden esetben –, így kizárt, hogy akármelyik pácienst fertőzésveszélynek tettem volna ki.

Végül: miután észleltem magamon a betegségre utaló tüneteket, haladéktalanul és felelősségteljesen megtettem a szükséges óvintézkedéseket. Mostanáig nem találtak pozitív mintát a közvetlen környezetemben. Jelenleg családommal együtt karanténban vagyunk, gyakorlatilag már tünetmentes vagyok.

Bár Szegeden van néhány pozitív eset, de ezek tőlem teljesen függetlenek, velük semmilyen kapcsolatban nem álltam.

Az eset azért is kirívó, mert a rektor az egyetemi Coronavírus Ügyi Operatív Bizottságot is vezeti, amely a klinikák és egyetemi intézmények védelmi intézkedéseit hivatott meghatározni és azokat betartatni. Többek között a magánjellegű utazások elhalasztásáról is rendelkeztek, amit az egyetem vezetője nem tartott be.

Etikai eljárás indul a szegedi egyetem koronavírusosan műtő rektorával szemben

A professzor óvatlansága miatt a Rektori Hivatal munkatársainak karanténba kell vonulniuk. Az Index úgy tudja, hogy az egyetem vezetője szerdán járt a szegedi járványkórháznak kijelölt II. Kórházban, csütörtökön pedig már súlyos betegen tartott videókonferenciát az irodájából, de ekkor is tartotta magát ahhoz, hogy csak sima megfázásról van szó.

1 thought on “Közleményt adott ki a koronavírusos szegedi rektor: “A hír igaz”

  1. Valótlanságot állít a cikk szerzője amikor azt állítja, hogy a rektor úr megszegte az utazásokra vonatkozó tilalmat. A tilalom a márc. 16-al kezdődő héten született, rektor úr jóval korábban utazott el, hiszen márc. 8-án már itthon volt. A cikkből ez derül ki. Média hitelessége???

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.