Hamis munkáltatói igazolással akartak áruhitelhez jutni

Helyi hírek

A Debreceni Járási Ügyészség csalás vétségének kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat azzal a két férfival szemben, akik Debrecenben úgy akartak hitelre televíziót venni, hogy hamis munkáltatói igazolást nyújtottak be.

A fiatalabb vádlott 2018. december 07. napján az egyik debreceni elektronikai áruházban két televíziót kívánt áruhitelre megvásárolni összesen közel 300.000,- Ft értékben. A kedvező hitelbírálat érdekében egy ismeretlen személy által kiállított hamis munkáltatói igazolást használt fel, ami valótlanul tartalmazta a vádlott munkakörét és munkabérét.

A hitelkérelmet a bank elutasította, mivel a folyósítás előtt kiderült, hogy a munkáltatói igazolás valótlan tartalmú, ugyanis a vádlott soha nem állt a cég alkalmazásában.

A sikertelen hitelfelvétel után a férfi rábírta édesapját, hogy együtt menjenek el a fenti üzletbe és ő próbáljon meg hitelre televíziót vásárolni. A fiatalabb vádlott a vásárlás előtt átadott neki egy hamis munkáltatói igazolást azért, hogy azt az ügyintézés során felhasználja.

A vádlottak 2018. december 16. napján bementek a fenti üzletbe, ahol az idősebb férfi közel 200.000,- Ft értékű televíziót kívánt megvenni. Hitelkérelméhez benyújtotta a fiától kapott valótlan tartamú munkáltató igazolást, amely munkahelyét és fizetését valótlanul igazolta.

A hitelbírálat során kiderült, hogy a munkáltatói igazolás valótlan tartalmú, mert a férfi soha nem állt a cég alkalmazásában, így hitelkérelmét is elutasították.

A vádlottak munkahellyel, jövedelemmel nem rendelkeznek, sem módjukban, sem szándékukban nem állt az igényelt kölcsönök visszafizetése, céljuk a bank megtévesztése és a hitelösszeg jogosulatlan felvétele volt.

A fiatalabb vádlott a büntetőeljárás során elszökött és elrejtőzött, a felkutatására tett intézkedések nem vezettek eredményre, ezért a nyomozó hatóság elfogatóparancsot bocsátott ki ellene, majd az ügyészség távollévő terheltté nyilvánította.

A Debreceni Járási Ügyészség a fiatalabb vádlottal és többszörös visszaeső édesapjával szemben kisebb kárt okozó csalás vétsége és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádiratban fogház-, illetőleg börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a büntetőeljárást a fiatalabb vádlott távollétében folytassa le