Költségvetési csalás miatt állnak bíróság elé

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa 2019.02.18-án 13 órától a következő ügyet tárgyalja.

Az elő fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2018 májusában különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás, közokirat-hamisítás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt mondta ki bűnösnek azt a három vádlottat, akik 2011 és 2013 között az Európai Közösségen belül beszerzett cukrot ÁFA nélkül hozták forgalomba Magyarországon. K. K. I.r. vádlott 3 év börtönbüntetést, L. I. II. r vádlott 2 év 4 hónap, V. I. III. r. vádlott 2 év börtönbüntetést kapott, és 2-3 évig a közügyeket sem gyakorolhatják. Az ügy további négy vádlottját közérdekű munkára ítélte, megrovásban részesítette, illetve 1 év próbára bocsátotta a bíróság. A törvényszék az I.r. vádlott vagyonára 150 millió forint vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlottak felmentésért fellebbeztek. A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlottak 2011 és 2013 között a cukrot nettó áron, főként Szlovákiából, Lengyelországból és Csehországból vásárolták fel, majd Magyarországon kis árréssel, az ÁFA beépítése nélkül értékesítették. Az ügyletekhez több olyan gazdasági társaságot használtak fel, melyek a vádlottak befolyása, vagy irányítása alatt álltak. A cukor továbbértékesítése több láncolaton keresztül történt. Az igazi termékmozgás nem esett egybe a kiállított bizonylatokkal, a vádlottak hamis számlákat állítottak ki. A cukor az okmányokon feltüntetett úttól eltérően jutott el olyan raktárakig, amelyeket a vádlottakhoz köthető vállalkozások üzemeltettek. Ezekből aztán a cukor kiskereskedőkhöz került. A tényleges, első magyarországi beszerző a cukor eladása után az általános forgalmi adót nem fizette meg.

A vádlottak között rendszeres volt a kommunikáció, így például egyeztették a színlelt áru- és pénzforgalmat, megtervezték és végrehajtották a banki átutalásokat és a készpénzfelvételt, illetve felügyelték a cukor eladása során felmerülő feladatokat. Mindehhez több külföldi székhelyű gazdasági társaságot is felhasználtak, leginkább a IV. r. vádlott által képviselt szlovákiai bejegyzésű cégeket. A számlázási láncolat kiépítésével a vádlottak adóelőnyhöz jutottak. 2011-12-ben a D. Kft. – melynek termékbeszerzéseit és értékesítéseit az I.r. vádlott végezte -, áfa adónemben összesen csaknem 252 millió forint vagyoni kárt okozott a költségvetésnek. A cég számára három másik vállalkozás állított ki számlákat, melyek mögött nem volt valós gazdasági esemény. Egy másik Kft. két év alatt 118,5 millió forint áfát igényelt vissza jogtalanul. Egy hajdúszoboszlói cég könyvelésében nagy összegű külföldi értékesítést szerepeltetett, így ÁFA visszaigénylő helyzetbe került. Az értékesítések azonban nem voltak valósak, csak az volt vele a cél, hogy elkerüljék az adófizetést. Az áru nem került ki külföldre, hanem más társaságok közbeiktatásával belföldön talált gazdára. A közösségen belüli adómentes értékesítés miatt ilyen módon 140 milliós vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. A vádlottak az utolsó szó jogán szólnak. Határozat hirdetés várható.