Közel 7000 doboz zárjegy nélküli cigarettát találtak

Helyi hírek

2017. május 17-én 15 óra 45 perckor az I. r. vádlott személygépkocsival, míg a II. r. vádlott egy zárt rakterű áruszállító járművel haladt a 42 számú főúton Biharkeresztes felől Berettyóújfalu irányába. A II. r. vádlott által vezetett kocsiban volt elhelyezve 5 nagy nejlonzsákban közel 5000 doboz különböző márkájú adó- és zárjegy nélküli cigaretta.

Az I. r. vádlott haladt elől a személyautóval azért, hogy egy esetleges közúti ellenőrzés során lehetőség szerint az ő járművét állítsák meg, illetve vizsgálják át.

A vádlottak ezt követően rövid idő múlva megérkeztek az I. r. vádlott berettyóújfalui házához, a II. r. vádlott az áruszállító autóval beparkolt az udvarra, majd elment.

Ekkor érkeztek az ingatlanhoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járőrei, akik az I. r. vádlottal szemben jövedéki ellenőrzést végeztek.

Ennek keretében megtalálták az áruszállító autóban elhelyezett nagy mennyiségű cigarettát, továbbá a  házkutatás során a lakóház pincéjéből és az udvaron lévő gazdasági épületből előkerült több kartondoboz, amelyek szintén nagy mennyiségű adózatlan jövedéki terméket, zárjegy nélküli cigarettát és vágott dohányt tartalmaztak.

Az I. r. vádlott a jövedéki termékek származását, adózott voltát igazolni nem tudta, ezzel több mint 10 millió forint értékre követte el az orgazdaság bűntettét. Az eljárás során az adózatlan jövedéki termékeket lefoglalták.

A II. r. vádlott a cigaretta szállításában nyújtott segítséget vádlott-társának.

A NAV illetékes megyei vámigazgatósága közel 10 millió forint összegű jövedéki bírságot szabott ki az I. r. vádlottal szemben.

A Berettyóújfalui Járási Ügyészség az I. r. különös visszaeső vádlott és II. r. vádlott-társa ellen jelentős értékre elkövetett orgazdaság bűntette miatt emelt vádat a Berettyóújfalui Járásbíróságon. A bűncselekményt az I. r. vádlott tettesként, míg II. r. vádlott-társa bűnsegédként követte el. A járási ügyészség a vádiratban az I. r. vádlott vonatkozásában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés, míg a II. r.vádlott esetében felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy a járásbíróság az adózatlan jövedéki termékeket kobozza el.