Friss diplomások a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen

Helyi hírek

Június 27-én vehették át diplomájukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katasztrófavédelmi Intézetének végzős hallgatói. A tudást bizonyító okmányokon kívül a kiváló tanulmányi és közösségi munkáért járó vitéz Roncsik Jenő emlékplakettek is gazdára találtak. Összesen száztíz hallgató vehette át ünnepélyes keretek között azt a diplomát, amelynek megszerzése érdekében éveken át tanultak. Többen munka mellett dolgoztak meg azért a tudásért, amelyet mostantól a mindennapokban használnak és gyarapítanak majd.

Az intézeti felsőoktatás a katasztrófavédelem alap- és mesterszakán folyt, mindkettőn különös hangsúlyt kapott a gyakorlatorientált képzés. Ebben a munkában nagy szerep jutott az első tiszti beosztásba kerülő hallgatók felkészítésének is. Az alapképzésben immár a harmadik, míg a mesterképzésben az első évfolyam fejezte be tanulmányait. A katasztrófavédelem alapképzés nappali szakán huszonnégyen, míg levelező tagozaton ötvenhárman kaptak oklevelet. Katasztrófavédelem mesterképzésben levelező tagozaton harmincegyen jutottak diplomához, a védelmi igazgatás alap- és mesterképzés levelező tagozatán pedig ketten végeztek.

Az ünnepségen prof. dr. Patyi András, az egyetem rektora köszöntötte a frissen végzetteket. A rektor ünnepi beszédében elmondta, hogy a képzés célja mindenekelőtt a használható tudás átadása volt. Az elméleti ismereteken túl arra is figyeltek, hogy olyan környezetet teremtsenek az iskola falai között és azon kívül is, ami alkalmas arra, hogy a valós problémákkal és feladatokkal szembesítse a hallgatókat. A képzés során fontos szempont volt, hogy az a tudományos munka iránti elvárásnak és a katasztrófavédelem rendszerének is megfeleljen. Így a hallgatók nemcsak tananyagot sajátítottak el, hanem alkalmuk nyílt a tudás azonnali alkalmazására, tesztelésére és munkára fogására is.

Mint kiderült, az intézmény idén is tovább bővítette a képzésfejlesztési feladatok körét, egyúttal a külső partnerekkel való együttműködést is szélesítették. Hatékonyan dolgoztak együtt az egyetem karainak és intézeteinek képviselőivel, és erősödtek a kapcsolatok a külső tűzvédelmi, ipari és érdekképviseleti szervezetekkel, együttműködő partnerekkel.

A Katasztrófavédelem Központi Zenekar kvintettjének ünnepi műsora után elismerések átadása következett. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója által alapított vitéz Roncsik Jenő emlékplakett bronz fokozatát a katasztrófavédelem alapképzésében végzett kiemelkedő tanulmányi és közösségi tevékenysége elismeréseként Kempelen Domokos vette át Patyi András rektortól és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagytól, a BM OKF főigazgatójától. A plakett ezüst fokozatát Horváth-Tudós Adrienn tű. törzsőrmester kapta, míg az arany fokozat dr. habil. Endrődi István tű. ezredest illette kiváló munkájáért. Az Intézet Kiváló Oktatója kitüntető címet idén Teknős László tű. százados kapta. A Védelmi Információs Központ díszserlegét dr. Strommer Józsefnyá. tű. ezredes nyújtotta át Pásztor Petrának. Jó tanuló, jó sportoló elismerésben Mundi György részesült. A diplomaokmányok mellett a végzettséget igazoló jelvényt is megkapták a hallgatók, ezt személyesen dr. habil. Vass Gyula tű. ezredes, egyetemi docens, intézetigazgatótól vehették át a végzősök.

Takács Barbara tű. százados, a mesterszak képzésben végzett hallgató válaszbeszédében azt mondta, hogy minden erőfeszítést megért az az útravaló, amivel most távoznak. A százados felidézte a munkával és örömmel töltött perceket, és nemcsak az átadott ismereteket köszönte meg, hanem azt a szemléletet is, amit az intézet falai között ismert meg, és amivel ezentúl a való világban is jól boldogul majd.

A rendezvényt követően dr. Góra Zoltán, a BM OKF főigazgatója mondott pohárköszöntőt, sok sikert, új felfedezéseket, és konstruktív közös munkát kívánt a végzősöknek. A tábornok hangsúlyozta, hogy idén először vehettek kézbe mesterképzésről szóló diplomát a katasztrófavédelmi szakirány hallgatói, és ezzel a tudásbázis fejlesztése nem állt meg. A főigazgató végül kiemelte, hogy a tanulás a diploma kézhezvételével nem fejeződik be, az élethosszig tart. Mint fogalmazott, minden tanult ember felelőssége, hogy fenntartsa érdeklődését, nyitottságát a világ újdonságai iránt, és tapasztalatait beépítse a hétköznapi munkájába.Fotós: Jóri András – BM OKF