Ingatlanközvetítői díjat csalt el a debreceni férfi

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A vádlott egy ingatlanközvetítéssel foglalkozó gazdasági társaság megbízottja volt, e feladatkörében eljárva működött közre egy debreceni ingatlan adásvételében. 2016. év elején a vádlott bemutatta a vevő részére az eladó ingatlant, erről megtekintési nyilatkozatot állított ki.

Miután az eladó és a vevő is az ingatlanközvetítő cégen keresztül kívánta az adásvételt lebonyolítani, a vádlottnak a munkáltatója informatikai rendszerében rögzített vételi ajánlatot kellett volna elkészítenie, azonban ő ezt elmulasztotta. 2016. február 25-én az adásvétel létrejött, az ingatlanközvetítő cég 500.000,- forint ingatlanközvetítői díjra volt jogosult, mely összeget a vevő a vádlott részére adta át Debrecenben.

A vádlott a munkáltatója nevében készpénz átvételére nem volt jogosult, a részére átadott 500.000,- forint készpénzt nem fizette be a cég számlájára, hanem azt a későbbiekben saját céljaira fordította. Az okozott kár leplezésére a vádlott az ingatlanközvetítő cég nyilvántartási rendszerében valótlanul azt rögzítette, hogy az érintett ingatlant a korábbi tulajdonosa önállóan értékesítette, így a gazdasági társaság ingatlanközvetítői jutalékra nem jogosult.

A vádlott cselekményével 500.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlott ellen kisebb kárt okozó csalás vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. A tárgyalás mellőzésére irányuló vádiratban pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.