Az ügyek 80-90%-a 3 hónap alatt befejeződik az ítélőtáblán

Helyi hírek

A Debreceni Ítélőtábla 2017. I. félévi eredményeiről és a második félév feladatairól, valamint a közigazgatási és munkaügyi bíráskodás rendszerének változásairól tartott közös sajtótájékoztatót az ítélőtábla és a Debreceni Törvényszék. Dr. Kahler Ilona a törvényszék elnöke hangsúlyozta, országosan 8 elsőfokú közigazgatási és munkaügyi bíróság áll fel, több megyére kiterjedő illetékességgel. A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területéről érkező közigazgatási ügyeket fogja tárgyalni. Bővülni fog a bírói és az igazságügyi alkalmazotti létszám is, 97 fő látja majd el az ezzel kapcsolatos feladatokat. Új jogintézmény, a mintaper is megjelenik a rendszerben és minden közigazgatási cselekményt meg lehet majd támadni.

Dr. Balla Lajos, az ítélőtábla elnöke tájékoztatójában kiemelte, hogy a központi régió munkaterhének enyhítése érdekében eddig több mint 600 ügyet fejezett be a Debreceni Ítélőtábla büntető és polgári ügyszakban, a Fővárosi Ítélőtábla tanácsaként eljárva úgy, hogy közben saját ítélkezési feladataikat is végezték a debreceni bírák. Fontos eredménynek tekinti, hogy ilyen terhek mellett is az ügyek 80-90%-a 3 hónap alatt befejeződik az ítélőtáblán.

A következő hetek nagy kihívása lesz a bírák felkészítése a megújuló eljárásjogok készségszintű elsajátítására. Az új polgári perrendtartás közelgő hatályba lépése illetve a jövő nyáron hatályba lépő új büntető eljárási törvény zökkenőmentes alkalmazásának érdekében most is komoly képzési feladata van a Debreceni Ítélőtáblának mind a bírák, mind az igazságügyi alkalmazottak esetében. A régióban már eddig 2000 fő vett rész különböző szakmai képzéseken.