Illegálisan, adófizetés nélkül készített vágott dohányt

Helyi hírek

A vádlott 2016 áprilisában hatósági engedély nélkül dohánylevélből vágott dohányt állított elő, amely jövedéki terméknek minősül. 2016. május 18-án a férfi használatában álló két téglási ingatlanon, egy kertes ház garázsában és egy zárkertben eredetileg más ügyben tartott házkutatást a rendőrség. Ennek során találtak rá az adójegy nélküli vágott dohányra, valamint az előállításához és csomagolásához szükséges eszközökre.

A vádlottnál összesen közel 400 kg vágott dohányt és 45 kg adójegy nélküli egyéb fogyasztási dohányt találtak, a férfi a termékeket terhelő jövedéki adót nem fizette meg. A helyszínre érkező pénzügyőrök valamennyi dohányt és eszközt lefoglalták. A jövedéki törvény szerint a dohány, mint jövedéki termék előállítása során, a termék súlya szerinti jövedéki adót kell fizetni.

Az előállítás továbbá csak külön engedéllyel rendelkező adóraktárban megengedett. A vádlott a törvényi rendelkezések megszegésével a központi költségvetésnek összesen több mint 6 millió forint kárt okozott.

A Debreceni Járásbíróság a bűncselekmény elkövetését beismerő vádlottal szemben a jövedéki adóról és jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól szóló törvényben, valamint a felhatalmazásán alapuló jogszabályban előírt feltétel hiányában, hatósági engedély nélkül jövedéki termék előállításával jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon. Vádiratában börtönbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, valamint kezdeményezte az illegális dohánytermékek és gyártáshoz használt eszközök elkobzását.