Lehűlt volna a balmazújvárosi termálvíz, ha felfűtik a meccsre a gyepet

Helyi hírek

Elhalasztotta a játéktér alkalmatlansága miatt a Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottsága a vasárnapi Balmazújváros–Békéscsaba NB II-es mérkőzést. Ez azért tűnhetett furcsának, mert a stadion korábbi felújítása kiterjedt egy rendkívül speciális pályafűtési rendszer kialakítására is, amely a közeli termálfürdő segítségével tudja fűteni a gyepet. Az idei tél azonban túl kemény volt ahhoz, hogy gond nélkül fűteni tudják a pályát.

Az egyesület elnöke, dr. Tiba István a Magyar Nemzet érdeklődésére kifejtette, miért nem szerették volna bekapcsolni és hosszú heteken át működtetni a pályafűtési rendszert.

„Az extrém hideg miatt már december óta kéne fűtenünk a pályát, hogy most játszani tudjunk. De ehhez olyan mennyiségű hőt kellett volna levenni a hatvanfokos termálvízből, hogy húszfokos maradt volna, amiben nem élvezetes ülni” – válaszolta Tiba

A 2013-as évben új pálya épült az MLSZ licencszabályzatának megfelelő paraméterekkel. Ekkor már tudható volt, hogy előbb-utóbb a téli holtidő lerövidítése érdekében elvárás lesz a fűthető pályák biztosítása. Ezért is pályáztunk erre és 73 millió forintból meg is valósítottuk. A pályafűtés a mai napig még nem kötelező elvárás az NB II-, és NB I-es bajnokságban sem, értelemszerűen az erre fordított üzemeltetési költségek sem számolhatóak el sehol. Vannak olyan, jobb körülményekkel rendelkező klubok, akiknek nem jelent problémát a működésre fordított millió vagy több 10 millió Ft. Mivel Balmazújváros ezt még nem teheti meg magának, ezért nem fűti a pályát egy 35 napos, éjjel-nappali fagyos időszakban. Természetesen, amennyiben ezt kötelező lesz üzemeltetni minden profi klub számára, akkor eleget fogunk tenni ennek az elvárásnak”

– olvasható a klub honlapján Tiba István magyarázata.