Összpárti indítvánnyal üzentek Sóvágó Lászlónak és a hajdúszoboszlóiaknak

Helyi hírek

A MI, LMP, Jobbik, Fidesz közös indítványban reagált Sóvágó László, hajdúszoboszlói polgármester kijelentéseire.

Előzmény:

Sóvágó László, Hajdúszoboszló polgármestere, facebook oldalán tett közzé február 14-én egy közleményt:

“Nyilatkozat

Szomorúan állapítottuk meg, hogy Hajdúszoboszló városában olyan jelenségek erősödtek, amelyek rontják a közhangulatot, felesleges indulatokat gerjesztenek, háttérbe szorítják az érdemi vitákat. Elhatárolódunk minden olyan megnyilvánulástól, amely a tények semmibevételén alapul, célja mások lejáratása. Megengedhetetlennek tartjuk azon kiadványok /szórólap, facebook/ megjelentetését, amelyek névtelenségbe burkolóznak, szerzői ismeretlenek, az ilyen módon megjelent sorokra reagálni sem kívánunk. Támogatjuk viszont a tényeken alapuló vitákat, várjuk az itt élők észrevételeit, kritikáit. Nem cél a vélemények korlátozása, de csak felelős módon bíráljunk. Elfogadhatatlannak tartjuk a más testi adottságait, nemét, korát kritika tárgyává tevő megnyilvánulásokat. Támogatjuk a szervezeti-közösségi politizálás stílusának javítását, szűkebb közösségek /munkahely, család / nem lehetnek politikai támadások színterei. A nyilatkozatot megküldjük a város képviselőinek, a helyben működő pártok vezetőinek, a város közéletében szerepet kérő egyesületeknek. Várjuk csatlakozásukat!

Dr. Sóvágó László, polgármester

Bodó Sándor, orsz. képviselő”

Itt a válasz:

„A MI Hajdúszoboszlóért Egyesület, a FIDESZ – Magyar Polgári Szövetség Hajdúszoboszlói Alapszervezete, a Jobbik Magyarországért Mozgalom Hajdúszoboszlói Alapszervezete, valamint a Lehet Más a Politika Hajdúszoboszlói Alapszervezete keserédes örömmel értesült városunk polgármesterének a helyi közélet jobbítását célzó nyilatkozatáról és az abban megfogalmazott felhívásról. Szeretnénk nyomatékosan leszögezni, hogy az abban foglalt alapgondolattal messzemenően egyetértünk. Mi sem vágyunk másra, mintsem a tiszta, nyugodt és konstruktív párbeszéden alapuló helyi közéletre, az értékalapú vitákon nyugvó várospolitikára.

Az örömünkbe ugyanakkor üröm vegyült. Hitvallásunk és értékrendünk szerint, ha közösen írunk alá egy nyilatkozatot, akkor abban egyszerre jelenik meg az összes aláíró fél gondolatisága, annak megfogalmazása is közös előkészítő munka eredménye. Máskülönben az nem több, mint egy politikai diktátum, akármilyen szépen hangzó gondolatok is fogalmazódnak meg benne. Hisszük, hogy fordított esetben nem mondana erre mást Polgármester Úr sem. Nem tehetjük meg azt, hogy a helyi közélet szereplői közül az egyik fél nyilatkozatban felsorolja sérelmeit, és azt a többiek orra alá dugja, hogy tessék, írjátok csak alá! Mi sem kérnénk ilyet.

Úgy véljük egy ehhez tartalmában hasonló nyilatkozat közös megfogalmazása szükséges, időszerű és példaértékű városunkban, ugyanakkor meg kell, hogy fogalmazódjon benne minden aláíró fél gondolatisága; annak választ és megoldást kell adnia minden fél vélt, vagy valós sérelmére.

A fenti elvek mentén szervezeteink az alábbi indítvánnyal fordulnak Tisztelt Polgármester Úrhoz, és minden Hajdúszoboszlón várospolitikai, közéleti szerepvállalással bíró csoporthoz, személyhez:

Indítványozzuk, hogy egy kerekasztal-egyeztetés során közösen határozzuk meg az aláírandó nyilatkozat tartalmát, illetve fektessük le közösen azokat az elvárásokat, amelyeket a nyilatkozat jóváhagyásától az érintett felek remélnek. Kérünk továbbá minden olyan helyi közéleti szereplőt, aki indítványunk szellemiségével egyetért, és annak célját szükségszerűnek ítéli meg, csatlakozzon kezdeményezésünkhöz.