Ítéletet hirdettek az emberre támadó kutyák ügyében

Helyi hírek

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat. A vádlott Debrecen külterületéhez közeli tanyáján három kutyát tartott. A tanyát körbe vevő drótkerítés nem nyújtott kellő védelmet, mert alatta kiásott lyukak voltak, illetve egy darabon szakadt és hiányos volt. 2016 januárjában a sértett fényképezni érkezett a környékre, gyalogosan haladt, amikor a vádlott tanyájáról három kutya hangosan ugatva az irányába futott, majd a sértettet körbevéve testszerte harapdálni kezdték. A férfi a közeli patak csatornáján átkelve próbált menekülni, de a kutyák továbbra is harapdálták, ruházatának nagy részét letépték.

A sértett egy bottal próbált az állatok ellen védekezni. A férfi kimenekült a közútra, ahol egy gépkocsival közlekedő személy felvette őt és a mentőállomásra szállította. A sértett összesen legalább 24 rendbeli kutyaharapást szenvedett el a fültájékon, az alkarján, combján és lábszárán. A sértett bőrét több helyen össze kellett varrni, a combon és a jobb térdhajlatban pedig bőrátültetést is végrehajtottak. A sértett sérülései a bőrátültetéssel érintett területen 8 napon túl, ténylegesen 6 hét alatt, a többi helyen 8 napon belül gyógyultak.

A vádlott megszegte az állatvédelmi törvény szerinti kötelezettséget, mely szerint a kutyák biztonságos elhelyezéséről, szökésük megakadályozásáról gondoskodnia kell. A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség a bűncselekményt tagadó vádlottal szemben gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon, felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását indítványozva.