Megjelölik a debreceni varjakat

Helyi hírek

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszéke 2006 óta foglalkozik városban előforduló varjúfélékkel, kiemelt figyelmet fordítva a dolmányos varjúra. Az utóbbi években többrétű kutatás folyt a fajjal kapcsolatban, mint például fészekmonitoring, színes gyűrűs jelölési program, 2014 óta pedig egy csapdázási kísérlet is elindult.

A fészkelőállomány felméréséből kiderült, hogy a városban élő varjak száma az elmúlt évtizedben drasztikusan növekedett. A varjak jelenléte számos problémát okoz mind a városi madárfauna, mind a lakosság tekintetében (fészekfosztogatás, zajongás, rongálás, agresszió).

Mindezek tükrében elképzelhető, hogy a jövőben városi állományszabályozásukra lesz szükség.

Idén ősszel újabb csapdázási kísérlet vette kezdetét, amelynek célja egyrészt a különböző típusú élve fogó ládacsapdák sikerességének vizsgálata; másrészt a befogott varjak egyedi jelölése, majd azok megadott metodika alapján történő nyomon követése.

Ennek eredményeképpen részletesebb képet kaphatunk a dolmányos varjú városi életmódjáról, mozgáskörzetéről, területhűségéről, terjeszkedésének jellemzőiről.

December elejéig 15 dolmányos varjú egyedre került egyedi jelölés. A madarak bal lábán hagyományos alumínium gyűrű, a jobb lábon fehér műanyag gyűrű található.

Ami jobban felkeltheti a figyelmet, az a mindkét szárnyra felhelyezett fehér színű biléta, amelyeken ugyanaz a kétjegyű szám olvasható.

Az ilyen jellegű jelölés fájdalommentes, és nincs negatív hatással a varjak repülésére. A módszer előnye, hogy a szárnybilétával jelölt madár könnyebben észrevehető és nagyobb távolságról is egyedileg beazonosítható.

A dolmányos varjak mellett számos esetben a védett vetési varjú is a csapdába került, amelyek elengedésük előtt alués egyedi színesgyűrűs-jelölést kaptak, de nem
történt szárnybilétázás.

A kutatás sikerességének növelése érdekében kérnek mindenkit, amennyiben jelölt varjúegyedet – legyen az dolmányos vagy vetési – lát, juttassa el a találati adatot (időpont, helyszín, színesgyűrű-kombináció, szárnybiléta sorszáma,nesetleg fotó) a koverl@agr.unideb.hu e-mail címre.