Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki Debrecenben keres albérletet

Helyi hírek

A felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése után elindult az albérletvadászat időszaka. Debrecen ingatlanpiacán is érezhető a megnövekedett érdeklődés az egyetemnek köszönhetően. – olvashatjuk a Dehir oldalán.

Kedden kiderült, hogy a felvételizők közül ki melyik intézményben tanulhat tovább ősztől. Az egyetemre, főiskolára készülők közül sokaknak nem jut kollégiumi férőhely, ezért ők most albérlet után néznek. Mintegy 20 százalékkal nőtt a lakások és albérletek iránti kereslet azóta. Nem egyszerű feladat a megfelelő lakás kiválasztása, hiszen 2014 óta folyamatosan nőnek az árak és a kereslet is nagyobb. A legkisebb méretű albérletek havi díja 60 ezer forinttól indul. Az sem mindegy milyen a berendezés, legtöbben inkább 5-10 ezer forinttal többet fizetnek havonta, hogy szép, modern környezetben élhessenek, régi bútorokkal berendezett, de olcsóbb lakás helyett.

Debrecenben hosszú ideje mindig ugyanazok a városrészek a legkedveltebbek.

“A továbbtanulók körében az egyetem közeli városrészek és a villamosvonalak közeli városrészek társasházai a legnépszerűbbek” – mondja Baráth Norbert, egy ingatlaniroda vezetője.

Egy friss felmérés szerint Budapest, Győr és Sopron mellett Debrecenben a legborsosabbak az ingatlanárak. Egy 40 négyzetméteres lakást például átlagosan havi 65 ezer forintért hirdetnek meg. Ennek egyik oka, hogy Debrecen az egyik legnépszerűbb város az országban a felsőoktatása miatt.

Tavaly összesen 130 ezer ingatlan adás-vétel történt Magyarországon, idén pedig még többre számítanak a szakemberek. Az egyetemisták rohama után januártól újabb keresletnövekedésre lehet számítani. Jövőre a dolgozók körében lehet több érdeklődőre számítani az albérletek piacán.

2017. január 1-től ugyanis akár cafetériával is kifizethető az albérlet. Az adómentes támogatást a munkáltató adhatja a munkavállalónak és a minimálbér akár 40 százalékát is elérheti.

A további részleteket tekintsék meg a Dehir videójában.