Japán császári hegedűs szerepelt Debrecenben

Helyi hírek Kultúra

A japán császár udvari hegedűse is fellépett a Zenés Esték a Nagyerdőn című koncertsorozat záróhangversenyén az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján.

A Vonós Gálával befejeződött a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán rendezett nyári hangversenysorozat, a közönség azonban az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának zárásaképp még meghallgathatja július 24-én 20 órától a Kölcsey Központban a Vásáry Tamás vezetésével felkészült Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar Kodály, Liszt és Brahms műveiből összeállított műsorát.

A július 22-én rendezett Vonós Gála újabb egyedülálló külföldi vendégszereplést hozott magával, először játszott Bachot Debrecenben Megumi Ozawa, a japán császár udvari zenekarának mélyhegedűse. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának mélyhegedű mestertanára, Nagy Sándor hívta meg a távol-keleti művészt Magyarországra, miután a tokiói Musashino Akadémia professzor emeritusaként foglalkozott a fiatal tehetséggel.

A koncerten színpadra lépett Kusnyer Róbert is, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar koncertmestere, a Drezdai Staatskapelle zenekar hegedűse is, aki tizenhat évvel ezelőtt „alapító hallgatója” volt a debreceni nyári akadémiának. Az akkor tizennégy éves fiatal kivételes tehetsége miatt korengedménnyel vehetett részt a mesterkurzusokon.

A Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán július 15-22. között tíz előre meghirdetett hangversenyt rendeztek, tizenöt mesterkurzuson tizenkét ország kétszáz hallgatója mélyítette el tudását, akiknek tanulmányai alatt további tizenöt koncerten biztosítottak fellépési lehetőséget. Az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának záróhangversenyére, a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar július 24-i debreceni bemutatkozására ezúttal is ingyenes a belépés.